Hlavní obsah

Hrozí Baníku výprodej hráčů? Nesmysl! tvrdí Šafarčík a očekává Barošův návrat

Ostrava

Jaký bude fotbalový Baník v nové sezóně? Hrozí mu výprodej hráčů, když například Plzeň chce Baránka, Jablonec Greguše a na posledním ligovém utkání se Slavií bylo na dvacet zahraničních agentů? Pomohou Baníku ekonomicky silní noví partneři? Vrátí se do týmu Milan Baroš? Na tyto palčivé otázky Právu odpovídal nejvyšší představitel klubu a jeho majitel Petr Šafarčík. Pokud se naplní jeho vize, fanoušci nejpopulárnějšího a neslavnějšího klubu v moravskoslezském regionu se po letech strádání nemusejí o jeho budoucnost bát.

Foto: Aleš Krecl

Že bude ještě Milan Baroší střílet góly za Baník, věří majitel klubu Petr Šafarčík.

Článek

Začněme ekonomikou. Jak na tom Baník doopravdy je?

Ačkoliv ekonomická situace v našem regionu není dvakrát růžová, tak Baníku se daří plně naplňovat finanční plán, který si stanovil před dvěma a půl lety. Podle něj měl být Baník do tří roků oddlužený a já věřím, že bude. V rámci provozního hospodaření hospodaříme v kladných číslech. Co se týče závazků, postupně umazáváme zbývající závazky, které zbyly z minulosti. Při vší skromnosti podle mého přesvědčení je momentálně Baník jedním z ekonomicky nejstabilnějších klubů v celé české lize.

Pro dobrou budoucnost tradičního klubu je nezbytný vstup ekonomicky silného partnera. To jste několikrát řekl. Jak je to daleko?

Stadium hledání partnerů, nikoliv kupců, kteří mi pomohou vytvořit silnější ekonomické zázemí, je ve finále. S radostí mohu konstatovat, že se dolaďují poslední právní kroky a do konce června, jak jsem avizoval, nové finanční partnery a nový Baník představím. Vstoupí do nové sezóny, která bude poslední na Bazalech, silnější nejen ekonomicky, ale i fotbalově.

Aby si klub finančně pomohl, je obvyklé, že prodá hráče. Vy ale říkáte, že bude fotbalově silnější. Znamená to, že výprodej nejlepších fotbalistů nehrozí?

Určitě nepočítáme s tím, že by v letní přestávce k něčemu takovému došlo. Pravda, může přijít nabídka lukrativní pro Baník i pro hráče, ale o žádné takové nevím. Vize je jasná. Baník musí po letech bojování o život ekonomicky i fotbalově nastoupit jasnou trajektorii směrem vzhůru.

Takže kádr hráčů udržíte?

Podmínka, abychom stoupali, je udržet kostru týmu, který se hodně změnil v zimě. Ten tým ukázal, že má kvalitu, perspektivu i vnitřní sílu. To jsou atributy a důkazy, že se podařilo vytvořit základ, aby Baník, ještě vhodně doplněný, se vracel na pozice, na něž historicky patří. To mužstvo bude dále dozrávat a bude aktivnější a silnější.

Jaká je naděje, že se v týmu znovu objeví Milan Baroš?

S Milanem jsem v intenzivním kontaktu. Pracuje na sobě, chce se vrátit. Pravděpodobnost, že někdy v průběhu července nebo srpna naskočí do plné přípravy Baníku, je vysoká.

Jak mladé a perspektivní je mužstvo, mladý je i realizační tým. Budete ho měnit nebo posilovat?

Není sebemenší důvod sahat do úspěšně fungujícího soukolí. Martin Svědík s Radkem Korytářem v něm sehrávají klíčovou roli, jsou schopni táhnout tým správným směrem. Když jsme Martina Svědíka loni v létě angažovali, dostal zkušenou oporu v Erichovi Cviertnovi. Bohužel, Erich nás opustil, a jeho úmrtí i jisté osobní problémy, kterými Martin procházel, byly důvodem, že jsme v zimě přivedli Frantu Komňackého. Některé věci si nesedly, to se stát může, to přináší život. Realizační tým v současném složení bude v započaté práci pokračovat. Má plnou důvěru.

Uvědomujete si, že kdyby před rokem Baník nepodpořilo město odkupem Bazalů, nebyl by famózní závěr letošní sezóny, nemohl byste mluvit o perspektivě klubu, ale akorát konstatovat jeho definitivní konec?

To si uvědomuji každý den. Nesmíme dopustit, aby ti radní, kteří se za Baník před rokem postavili, svého kroku litovali. Naopak, musejí stále dostávat důkazy, že hlasovali správně.

Reklama

Související témata: