Hlavní obsah

V Edenu padly vysoké pokuty, Slavia má na háčku českého trenéra a chce Latku

Aktualizováno

Ještě dnes rezonuje v Edenu sezóna hrůzy. Vždyť fotbalisté Slavie byli až do poslední chvíle ohroženi sestupem a vzhledem k porážce v Ostravě se v posledním kole zachránili až díky ostatním výsledkům... „Je důležité, že jsme nespadli, ale je potřeba se ze všeho poučit, aby se to už nikdy neopakovalo. To je zásadní věc,“ ujišťuje sportovní ředitel Karol Kisel v obsáhlém rozhovoru pro slavia.cz.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Srdcař Martin Latka má podle plánů vedení pozvednout zplihlý prapor Slavie...

Článek

Holanďan Alex Pastoor už na svém harleyi odfrčel domů, Slavia je zatím bez trenéra. Bezvládí v kabině však nemá trvat dlouho.

„Jednání probíhala už celý minulý týden i během víkendu. Nemůžu být konkrétní, protože jednání pořád probíhají a ještě nejsou ukončené. Oslovili jsme trenéra české národnosti a věřím, že během víkendu, nejpozději začátkem příštího týdne oznámíme jméno," avizuje sportovní ředitel Karol Kisel.

Pastoor přišel k mužstvu až po dvou jarních zápasech. Měl tým vycepovat k ofenzivnějšímu pojetí než jeho předchůdce Miroslav Koubek, jenže ze smělých plánů zůstal jen boj o holé přežití.

„Špatné bylo načasování Pastoorova příchodu, to vidím zpětně jako chybu. Počítali jsme, že budeme mít větší klid, aby na konci ligy dostali šanci i mladší hráči," líčí ředitel záměr, který nevyšel.

„Příčin je hodně a neřekl bych, že byla pouze v tom, že jsme přivedli trenéra Pastoora," stojí si ovšem na svém.

Přístup hráčů byl zoufalý

Vedení při analyzování sezóny samozřejmě nemohlo přejít slabé výkony mužstva ve spoustě zápasů.. „V posledním kole, kdy se hraje o záchranu, by do toho měl jít každý na sto procent, zapřít se a dohrávat v křečích, což se rozhodně nestalo. Musím říct, že jsme absolutně nespokojení s hráči a jejich přístupem, a proto představenstvo sáhlo k udělení vysokých pokut hráčům vztahujících se k výkonům v závěru ligy," líčí Kisel.

Po zkušenostech s Pastoorem si není jistým, že by po zahraničním kouči sáhl i někdy příště. „Zkusili jsme to a dovolím si říct, že Alex přivedl spousty nových a pozitivních věcí a určitě jiný způsob myšlení, než na co jsme v Čechách zvyklí. Samozřejmě výsledky nám nenahrávaly a otočilo se to celé tak, že je to špatně. Prostředí u nás je velice specifické a náročné pro příchod zahraničního trenéra."

Latko, vrať se, bez lídra se hrát nedá

Jasno má v tom, že hráčský kádr potřebuje větší řez. „S většinou hráčů jsme nebyli vůbec spokojeni. Někteří do přípravy vůbec nenastoupí a někteří ano, ale s podmínkou. Uvidíme, jak se budou chovat a jak budou pracovat. To, co hráči předvedli na jaře, ale vlastně i na podzim, je naprosto nedostačující," říká Kisel varovně.

Sešívaní na jaře nenašli opravdového šéfa, který by na hřišti mužstvo nabudil a usměrnil.

„Zásadní věc je v tom, že nikdo na sebe nepřevzal roli lídra, i když jsme měli dost kandidátů na tuto pozici. Proto je pro nás prioritou, abychom přivedli lídra. V souvislosti s tím jsme oslovili Martina Latku. Nevíme, jak to dopadne, protože má samozřejmě nějaké nabídky ze zahraničí, ale za Slavii můžu říct, že děláme všechno pro to, abychom ho přivedli. Pokud to nakonec nebude on, tak budeme muset přivést někoho jiného, kdo by byl schopen tuto roli na sebe vzít," má Kisel jasno.

Bývalý tahoun Slavie Latka po sezóně končí v druholigovém německém Düsseldorfu, který nevybojoval návrat do elitní soutěže.

Reklama

Související témata: