Hlavní obsah

Trenér Beránek se na tři roky ujímá fotbalové Slavie. A hned s ní chce do pohárové Evropy

Praha
Aktualizováno

Dvakrát se do stejné řeky nevstupuje, ovšem vlézt do ní potřetí problém nepředstavuje. Pro kouče Miroslava Beránka tedy rozhodně ne. V té slavistické bude plavat znovu a dokonce tři roky. „To nebylo přání mé, ale majitele klubu. Já nabízel, aby si mou práci otestovali a smlouvu uzavřeli jen na rok s případnou opcí,“ tvrdil Beránek při oficiální inauguraci, že iniciativa nezvykle na dlouhé trenérské angažmá - na poměry v Edenu tedy určitě - nevzešla od něho.

Foto: Fredrik von Erichsen, DPA

Trenérské angažmá v Kazachstánu vyměnil Miroslav Beránek za působení ve Slavii.

Článek

Dvakrát v minulosti už Slavii trénoval. „Ve starém Edenu a potom na Strahově," vracel se Miroslav Beránek ve vzpomínkách do minulosti. Mnohem slavnější a úspěšnější, než je současná červenobílá realita v moderním vršovickém fotbalovém chrámu.

V nouzi poznáš přítele, řekl si kouč

„Ten mě lákal. A zmiňovaná situace Slavie zrovna tak. Říká se, že v nouzi poznáš přítele a já chci všem slavistům dokázat, že se nelehkých poměrů nebojím," argumentoval Beránek, proč angažmá přijal.

„Přitom jsem mohl zůstat v Kazachstánu. A za daleko víc peněz," nepopíral, že mohl zůstat v cizině.

Místo toho zvolil tým, který se v lize zachránil pět minut po dvanácté a v němž se problémy a potíže dál kumulují. Vlekoucí se jednání kolem vstupu nového majitele či alespoň strategického partnera o tom svědčí. Vždyť třeba odborný ruský poradce Viktor Kornějev mající na jaře důležité slovo už Eden opustil.

„Není se Slavií v žádném vztahu a momentálně tu nepůsobí," potvrdil manažer Karol Kisel, že nový trenér nebude muset své vize, představy a plány s žádným poradcem konzultovat. Natož aby se s ním radil o posilách, přípravě, problémech.

Strašáků na něho čeká hodně

A že jich na Beránka čeká. „Musíme zlepšit organizaci hry a celou defenzívu, protože Slavia dostávala hodně gólů. Vyrovnat se s herní a osobní disciplínou, protože mužstvo dostávalo spoustu červených karet, na čemž měl i Karol svůj podíl. Dalším strašákem je pak malý počet vstřelených gólů, který je o to obtížnější, že souvisí s kvalitou hráčů, jež mám k dispozici. Znamená to najít a získat fotbalisty, kteří branky dávat budou," vypočetl Beránek, co vše během jara na hře a výkonech Slavie vypozoroval.

O nových akvizicích však mluvit nechtěl.  Kisel ovšem oznámil, s kým už ve Slavii nepočítají.

„Mário Lička má namířeno do Dinama Tbilisi, brankářům Čontofalskému a Černému skončila smlouva, Smejkal se vrací do Mladé Boleslavi, Slováci Čonka a Bortel už do přípravy nenastoupí, Ritchie jedná o návratu do Jihoafrické republiky," vyjmenoval odchody, ale o posilách ani on mluvit nechtěl.

„Předčasné," pravil lakonicky i Beránek, protože jeho angažování proběhlo rychlostí akce kulový blesk. „Ve čtvrtek první kontakt, v pátek druhý, v pondělí jsme se domluvili. A smlouvu budeme teprve podepisovat."

Slávisty odveze do Blšan

Do nachystaných plánů letní přípravy však už zasáhl. Na úvod odveze své nové svěřence hned zítra na soustředění do Blšan.

„Je tam nejlepší tréninkový areál v republice a já budu mít možnost všechny hráčů důkladně poznat," vysvětlil svůj záměr. Příští sobotu pak představí Slavii na turnaji v Čelakovicích, aby další plány ladil a chystal za pochodu.

„V plánu jsou dvě přípravná utkání na Slovensku. Po chuti mně moc nejsou, ale protože jsou dohodnutá a já nikdy uzavřené úmluvy nerušil, sehrajeme je," pravil Beránek, který zároveň překvapil cílem, s nímž do Slavie přichází.

„Chci, aby Slavia byla po třech letech zase v evropských pohárech," vyhlásil směle plán, s nímž se klubu svého srdce ujímá.

Reklama

Související témata: