Hlavní obsah

Dukla zřejmě ztratí kanonýra Pospěcha. Musíme přivést do útoku hotového hráče, uvědomuje si kouč Kozel

Karel FeltSport.czPrávo

Po podzimu se o fotbalistech Dukly mluvilo jako o štice soutěže a kandidátovi na pohárovou Evropu. Na jaře byli ale Pražané druhým nejhorším týmem ligy a nebýt bodů, které nahráli v první polovině soutěže, spadli by do boje o záchranu. V létě nastalo v kádru zemětřesení, ale ti nejzkušenější - veteráni Patrik Gedeon a Jan Vorel zůstali, a podle kouče Luboše Kozla by měli táhnout omlazený tým.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Fotbalisté pražské Dukly se připravují na novou sezónu.

Článek

Co vám ukázaly první přípravné zápasy?

V úvodu přípravy jsou hráčské kádry širší, takže dostanou příležitost všichni. K tomu nám posloužil i víkendový turnaj v Čelákovicích. Navíc se sešla dobrá konkurence.

Do Chotěbuzi vám nejspíš odejde nejlepší střelec mužstva Zbyněk Pospěch, který v minulém ligovém ročníku vsítil šestnáct branek. Kým ho nahradíte?

Nahradit takového střelce je vždycky těžké. My jsme si dobře vědomi, že nám odchází vysoký počet gólů. Máme vyhlédnuté nějaké útočníky, kteří mají předpoklady dávat hodně branek. Všechno je teprve v jednání.

Takže v kádru Dukly takový střelec momentálně není?

Na hostování k nám přišel Michal Krmenčík z Plzně. Ten má střelecké geny. Je to hodně mladý hráč, nemůžeme od něj očekávat takovou porci gólů. To by ani nebylo vůči němu fér. Jasné je, že musíme přivést hotového hráče, který bude na tuto pozici číslem jedna. S Krmenčíkem by měli vytvořit silnou ofenzivní dvojici a spolupracovat. Samozřejmě víc gólů musí dávat i ostatní hráči. Právě bídné zakončení nás na jaře nejvíc limitovalo. Další náš nejlepší střelec měl na kontě jen tři branky.

Zmínil jste jaro, v němž jste byli druhým nejhorším týmem, s pouhými jedenácti body. Jaké jste si s odstupem času z toho vzali poučení?

Je jich hned několik. Svědčí o tom například obměna kádru, k níž došlo. Určitě je větší, než bývá obvyklé. Romera přestoupil do Jablonce, Engelmann šel na hostování do Bohemians 1905, ale s Markem, Božičem, Kučerou a Hanzelem jsme neobnovili smlouvy. Kalouda skončil. Přišlo pět nových hráčů, většinou talentovaných, z nichž je asi nejznámější stoper Polom hostující ze Sparty. Ukázalo se, že když se nám na některých postech zranili hráči, neměli jsme adekvátní náhradu. Chceme proto v mužstvu konkurenci, aby vznikl i tlak na hráče a ti si nemysleli, že mají něco jistého. Je možné, že ještě jeden až tři hráči kádr opustí, ale stejný počet by měl přijít.

Dobře, ale po podzimu se o Dukle mluvilo jako o kandidátovi na evropské poháry. Těch problémů bylo asi víc než jen zranění hráči a úzká lavička...

Naše třetí místo po polovině soutěže nebylo objektivním ukazatelem naší skutečné výkonnosti. Dostali jsme se nahoru díky dvěma posledním vyhraným zápasům venku. Před tím jsme byli spíš ve středu tabulky, kam jsme patřili. Uškodilo nám, že jsme vyhráli první jarní kolo nad Teplicemi. Podlehli jsme dojmu, že máme mužstvo na třetí příčku, nebo o něj můžeme reálně bojovat. Hráči to neunesli. A ten zmíněný zdravotní stav hrál opravdu velkou roli. Vždyť nám chybělo až osm hráčů, z toho sedm ofenzivních. Ti všichni na podzim hrávali. Na výsledcích se to muselo nutně projevit. Na konci jara jsme nemohli využít Néstora, Malého, Kovala, Kaloudu, Mareše a Bergra.

V kádru zůstali veteráni Gedeon a Vorel. Co od nich očekáváte?

Oni dva jsou zárukou, že mužstvo bude pracovité, charakterově v pořádku a potáhne za jeden provaz. Určitě budou tahouny, když třeba ne tolik na hřišti, tak rozhodně v kabině. Ale Patrik Gedeon stále ukazuje, že zdaleka nepatří do starého železa. Nepochybně si bude chtít tuhle sezónu užít, protože zřejmě bude jeho poslední. Dobře ví, kde je jeho správné místo.

Reklama