Hlavní obsah

Fotbalisty Jablonce opustil Loučka, míří za Nezmarem a Štajnerem. Odchází také Jun

Aktualizováno

Fotbalisté Jablonce zahájili zimní přípravu na jarní část sezóny. Kouči Jaroslavu Šilhavému se hlásily i prosincové posily, záložníci Lukáš Masopust a Slovák Ján Greguš, naopak třetí tým ligové tabulky opustil zkušený středopolař Luboš Loučka. Končí také Tomáš Jun, který se na severu Čech dohodl na předčasném ukončení smlouvy. Bývalý útočník české reprezentace by se měl vrátit do Rakouska.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jablonecký záložník Luboš Loučka (vlevo) na archivním snímku se sparťanským středopolařem Josefem Hušbauerem.

Článek

Zkušený útočník přišel do Jablonce před začátkem sezóny jako velká posila poté, co po pěti letech skončil v Austrii Vídeň. Na podzim se mu ale střelecky příliš nedařilo a ve dvanácti ligových zápasech, do kterých zasáhl, dal jediný gól. V Baumitu tak nyní končí a má namířeno zpět do Rakouska.

Ani druhé Junovo působení v Jablonci nemělo dlouhé trvání. Za severočeský klub nastupoval i v roce 2002, ale brzy se vrátil zpět do Sparty. Českou ligu hrál také chvíli v Teplicích, v zahraničí prošel tureckými kluby Besiktasem Istanbul, Trabzonsporem, rakouským Altachem a Austrií. V roce 2005 se stal v dresu Sparty nejlepším střelcem ligy. Za reprezentaci si zahrál desetkrát a dvakrát skóroval.

To dvaatřicetiletý defenzivní záložník Loučka působil v Jablonci dlouhá léta, ale na podzim v nabité konkurenci přestal nastupovat. Působit nyní bude v týmu Neugersdorf z páté německé ligy, kde hraje několik Čechů v čele s Janem Nezmarem a Jiřím Štajnerem.

Odchází i Loučka

"Luboš tady odvedl kus práce a prožil i kus života. Já ho znám už ze Sparty, tam i tady se choval jako profík. I on byl strůjcem toho úspěchu, byť teď nehrával. Atmosféru a vliv na kabinu měl velký a za to mu moc děkujeme. Posílení týmu ve středu hřiště zvážil, a byť tu měl ještě půl roku smlouvu, využil toho a měl by odejít do Německa," řekl kouč Šilhavý.

Vedle Loučky na jaře nebude oblékat jablonecký dres ani obránce či záložník Vojtěch Kubista, který zamířil na půlroční hostování do Jihlavy. Do přípravy Jablonce se po dlouhodobém zranění zapojili uzdravení stoper Vít Beneš a útočník Michal Hubník. Naopak brankář Roman Valeš ještě úvod přípravy vynechá.

Šilhavý je zatím s posílením kádru spokojený. "S příchodem Greguše i Masopusta jsme hodně posílili. Jsou to mladí a talentovaní hráči. Věřím, že se brzy začlení do týmu a pomůžou nám v naší cestě. Oproti letním příchodům jsou toto jen kosmetické úpravy, máme tu ale dva nové a velice kvalitní hráče," řekl Šilhavý.

Šilhavý chce útočníka

Doplnění kádru prý ještě nekončí. "Příchody by ještě neměly být uzavřené. Očekáváme jednoho hráče do útoku. Jednáme s několika vytypovanými hráči, ať už je to tady z Čech nebo ze zahraničí. Jmenovat zatím nebudu," uvedl Šilhavý.

Severočeši hned v pondělí odcestují na kondiční soustředění na Tenerife. S týmem odjedou i hráči juniorky brankář Lukáš Repáň a obránce Filip Drozd, naopak vedle Valeše zůstane doma také zraněný Antonín Fantiš.

Po návratu z Tenerife se Jablonec bude připravovat v domácích podmínkách a na přelomu ledna a února odjede na druhé zahraniční soustředění do portugalského Fara, kde ho čeká turnaj Atlantic Cup.

Šilhavého svěřenci jsou po podzimu třetí se ztrátou pěti bodů na vedoucí Plzeň a čtyř bodů na druhou pražskou Spartu. "Cíle jsou dané, chceme se dostat do evropských pohárů. Určitě se nevzdáváme toho prohánět dál Plzeň a Spartu. Chystáme se na to. Nestačí k tomu ale jen podmínky a to, že jedeme na dvě soustředění. Musí to fungovat celé, v šatně i v klubu. Minimálně to třetí místo budeme chtít udržet," prohlásil Šilhavý.

Reklama