Hlavní obsah

Lafata se přiznal: Penaltu jsem přihrál a nejsem na to pyšný

Praha

Sice s dvoudenním zpožděním, nakonec však přišlo to, co přijít muselo. Kapitán Sparty se vyjádřil k situaci, kterou odsoudila drtivá část fotbalové veřejnosti. David Lafata přiznává, že pád v pokutovém území Teplic, díky němuž pro tým získal rozhodující penaltu, přihrál. "Uvědomuji si, že to nebylo správné a opravdu na to nejsem pyšný," vzkazuje reprezentační útočník.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Situace před nařízenou penaltou. David Lafata ze Sparty a teplický obránce Jan Krob.

Článek

Sparta porazila v utkání 21. ligového kola Teplice díky nafilované penaltě, která vzbudila vlnu kritických ohlasů.

"Cítil jsem, že na mě sáhnul, tak jsem spadl," okomentoval David Lafata hned po zápase do televizní kamery, jak se před obráncem Janem Krobem propnul jako luk a šel k zemi.

Bořek Dočkal penaltu proměnil a Sparta se tak udržela v bitvě o titul.

Letenský kapitán, jehož fanoušci znají jako klidnou a vyrovnanou povahu, se však po dva dny stal terčem kritiky a posměchu.

Na pádu se podepsala frustrace

„Všichni viděli, co v sobotu večer předcházelo naší penaltě. Hodně lidí už se vůči mně vymezilo a spousta z nich mě už i odsoudila. I přesto bych chtěl s odstupem dvou dnů sdělit fanouškům Sparty a veřejnosti své stanovisko. Ano, pád v pokutovém území Teplic jsem přihrál, přestože mu předcházel kontakt s protihráčem," uvedl Lafata v prohlášení na klubovém webu.

"Uvědomuji si, že to nebylo správné a opravdu na to nejsem pyšný. Lidé, kteří mě dobře znají, vědí, že to není můj styl. Moje jednání vyplynulo částečně z frustrace z vývoje důležitého utkání a také z toho, že mi nebyla uznána regulérní branka," poukazuje Lafata na situaci z 65. minuty, kdy mu asistent rozhodčího Robert Hájek chybně odmával ofsajd.

"Naprosto odmítáme, že by měl být náš kapitán považován za škůdce českého fotbalu, jak to bylo v některých případech prezentováno. David Lafata po celou svoji kariéru prokazuje, že je příkladným profesionálem a proto klub prosí, aby tato zcela výjimečná událost jeho celkově pozitivní vnímání nezměnila," dodává vedení Sparty.

Vrba zůstal klidný, Teplice požadují trest

Lafata je teď na srazu reprezentace před zápasy s Lotyšskem a Slovenskem. Hned se tam stal terčem vtípků svých spoluhráčů.

"S reprezentací to nemá celkem nic společného. V kvalifikaci hrál David zatím velmi dobře, nebyl důvod něco měnit," konstatoval kouč národního týmu Pavel Vrba.

Rozčarované Teplice ovšem požadují pro Lafatu trest. "Žádný ligový fotbalista, reprezentant zvlášť, by se v žádném případě neměl chovat tak, jak David Lafata předvedl v závěru zápasu. Věříme tomu, že disciplinární komise a komise rozhodčích tuto událost důsledně prošetří a vyvodí odpovídající závěry, které vyšlou jasný signál, že nesportovní chování do našeho fotbalu nepatří," píše teplický klub na svém webu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články