Hlavní obsah

Rekordman Novák je Hráčem měsíce, Vavruška nejmladším vítězem mezi trenéry

Praha

Střelecký rekord fotbalové ligy v podání obránce mu nestačí. Jablonecký Filip Novák si hned přibral ještě další prvenství, v dubnovém pokračování ankety Ligové fotbalové asociace (LFA) se stal Hráčem měsíce. Zvítězil před příbramským Martinem Zemanem a sparťanem Davidem Lafatou. Druhá trofej putuje také na sever do konkurenčního Liberce, trenérům v dubnu kraloval David Vavruška.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Filip Novák z Jablonce oslavuje gól.

Článek

Prožívá jednoznačně nejlepší období v kariéře. Filip Novák před měsícem debutoval v české reprezentaci v přátelském utkání na Slovensku. V lize pak vstřelil svou desátou trefu v ročníku a překonal tak 15 let starý rekord Milana Fukala v počtu gólů nastřílených obráncem v jedné sezóně. U fanoušků to tak za duben vyhrál.

„Jsem překvapený, protože ofenzivní hráči mívají vždycky větší fanouškovskou základnu. O to víc mě těší, že jsem byl zvolen právě já," ocenil levý obránce Baumitu při předání trofeje.

Hráč měsíce dubna:
1. Filip Novák (FK Baumit Jablonec)2540 hlasů
2. Martin Zeman (1. FK Příbram)1888 hlasů
3. David Lafata (AC Sparta Praha)1299 hlasů

Liberec je po reprezentační přestávce jako vyměněný. Slovan se z posledního místa tabulky dostal na třináctou příčku a od sestupových příček ho dělí už sedm bodů. Na jaře jako první porazil mistrovskou Sparta a navrch je už prakticky jednou nohou ve finále Poháru FAČR.

Tým vzkřísil David Vavruška, který se k áčku stejně jako v závěru minulé sezóny přesunul od juniorky. „Uplynulý měsíc nám ohromně pomohl a věřím, že nás to nakoplo natolik, že už boj o záchranu v klidu dotáhneme do úspěšného konce," doufá kouč.

Zatímco v březnu trenérům dominoval nejstarší vítěz v historii, dvaašedesátiletý Václav Kotal, dubnové kolo opanoval o 20 let mladší Vavruška. Liberecký kouč se tak ve 42 letech stal nejmladším držitelem křišťálové trofeje. Druhý skončil Pavel Tobiáš z Příbrami a třetí Roman Pivarník z Bohemians.

Trenér měsíce dubna:
1. David Vavruška (FC Slovan Liberec)3893 hlasů
2. Pavel Tobiáš (1. FK Příbram)2352 hlasů
3. Roman Pivarník (Bohemians Praha 1905)1064 hlasů

Reklama