Hlavní obsah

Ambice Baníku? Jen se v lize udržet

Ostrava

S pořádnou náloží starostí vstoupí v sobotu v Brně do nového ročníku Synot ligy fotbalisté Baníku Ostrava. A ač se vedení tváří, že není tak zle, problémů má k řešení více než dost. Jen namátkou: klub sice vyvinul jakousi snahu a oslovil Karla Kulu či Dušana Vrťa, sehnat kvalitního sportovního manažera se ale nepovedlo. A tak funkci, která má na chod sportovního klubu zásadní vliv, zastává syn majitele klubu Michal Šafarčík. „Sportovních manažerů je nedostatek, nazval bych to personální krizí,“ vysvětloval krach jednání člen klubového představenstva Matouš Hába.

Foto: Tomáš Svoboda

Radomír Korytář opět v roli kouče Baníku.

Článek

Nepodařilo se ani posílit. Zatímco z Baníku zmizeli zkušení Milan Baroš a Vojtěch Štěpán, na soupisku byli doposud dopsáni jen Slovák Karol Mondek z Trenčína a mladý bosenský útočník Amir Alispahič. „Posílit potřebujeme a vhodné hráče stále hledáme. Právě teď zkoušíme štítového záložníka Václava Ježdíka (naposledy Kolín), křídelníka Vojtěcha Engelmanna (Dukla) a ofenzivního záložníka Mario Kvesiće z Bosny," řekl nový trenér Radomír Korytář, který po sezóně nahradil neúspěšného Petra Frňku.

A právě výměna trenéra bylo to jediné, čím klub zareagoval na jarní ligový výbuch. „V zimě jsme udělali určitý pokus, který ale nevyšel. Nyní se vracíme k tomu, o co se snažíme od roku 2012 - tedy stabilizovat klub a nezadlužovat ho," prohlásil Hába.

A tak jediným cílem Baníku pro sezónu 2015/2016 je nesestoupit. Po strašidelném jaru v minulé sezóně kouč Korytář podle svých slov především tahá hráče z výkonnostního útlumu. „Přestávka byla strašně krátká. Budování týmu stále pokračuje," řekl Korytář, jehož na začátku přípravy překvapilo, v jakém stavu tým byl. „Hráčům, které jsem znal z mého působení u týmu v podzimní části minulé sezóny, chyběla kvalita, na níž jsem byl zvyklý. Ale cítím, že se to za ten měsíc zlepšilo," přiblížil Korytář.

Budet to těžká sezóna

Fanoušci, kteří viděli generálku proti Karviné (0:3), mají ale opačný názor: „Bolí z toho oči. Tohle je na sestup," má většina z nich jasno. „Sestava se oproti generálce změní, jiné bude i rozestavení. Z posledních tréninků mám pocit, že bychom tam mohli uspět," namítl trenér.

Také kapitán týmu Michal Frydrych doufá v dobrý start. „Věřím, že v Brně předvedeme to, co opravdu umíme. Bude to těžká sezóna a hodně bude záležet právě na tom, jak začneme. Můžeme se nyní bavit, o čem chceme, ale vše bude záviset na tom, co ukážeme na hřišti. Těžko nyní odhadovat, na co budeme mít," povídal Frydrych.

Chuť hrát za Baník celou příští sezónu už ale nemá. Zájem o něj projevila Slavia a ostravský stoper se přáním odejít, netají. Stejně jako brankář Jiří Pavlenka. „Vím o tom, ale zatím jsou tady a já s nimi počítám," podotkl kouč Korytář.

Reklama