Hlavní obsah

Lafata bude asi až na Duklu, prozradil kouč Sparty Ščasný

Praha

Opět vymyslel fungující a úspěšnou taktiku. Kouč Sparty Zdeněk Ščasný našel recept i na nejlepší ligovou ofenzívu Mladé Boleslavi (2:0). Teď už znovu přepíná na Krasnodar, s nímž hraje Sparta ve čtvrtek odvetu v play off Evropské ligy. Ani tam nebude k dispozici kapitán týmu David Lafata. Jeho návrat se ale blíží.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Zdeněk Ščasný.

Článek
Fotogalerie

Jak těžké je rychle přepnout z pohárového zápasu s Krasnodarem na domácí ligu s Mladou Boleslaví?

Když za sebou máte těžký zápas, který skončí pozdě v noci, tak není jednoduché přepnout zase na další. Zažil jsem to jako hráč i trenér, a jsem moc rád, že jsme duel po krátké pauze zvládli. Hlavně pro hráče to bylo těžké.

Opět jste udělal změny v taktice i sestavě a vyšly vám. Bylo těžké najít rychle recept na Boleslav?

Změna v rozestavení nebyla obtížná, vlastně jsme se vrátili ke čtyřobráncovému systému, který jsme hráli celou přípravu. Hra na tři obránce proti Krasnodaru byla výjimkou. Nepřizpůsobovali jsme se soupeři, udělali jsme i změny v sestavě. Zejména v první půli nám to vyšlo, byli jsme dobří herně i výsledkově.

Nejlepší ofenzívu v lize jste ale k ničemu nepustili...

Věděli jsme, že mají zjednodušenou přechodovou fázi, nakopávané míče jsme zvládali, takže oni neměli v podstatě žádnou mezihru. Chtěli jsme dát co nejdříve góly, což se podařilo. Věděli jsme, že kdybychom s Boleslaví hráli nahoru dolů, brzy by nám docházely síly.

Ve druhé půli hráči přeci jenom ubrali na tempu. Byl to taktický záměr, pošetřit síly?

Pokud bychom nedali v prvním poločase branky, tak by druhá půle vypadala jinak. Hráči to cítili a ve druhém poločase nastavili trochu úspornější režim, takže ta druhá půlka nebyla asi moc pohledná. Všichni jsme ale rádi, že jsme získali důležité tři body.

Sledujete zdravotní stav Davida Lafaty?

Velmi pozorně, jsme ve spojení s profesorem Kolářem. Máme dohodu, že mě informuje po každém vyšetření. Nechceme nic zbytečně urychlit. Byla šance, že by nastoupil už v neděli, ale byl by to zbytečný risk. Oželíme ho nejspíš i v Krasnodaru už kvůli náročnému cestování. Jeho případný start je pravděpodobný až proti Dukle.

Osmou žlutou kartu dostal Costa a dva ligové zápasy hrát nebude. Je to velká komplikace?

Je to nepříjemné, al Costa by asi dostal osmou žlutou kartu hned v dalším zápase, takže to není potřeba dlouze řešit. Mario Holek odehrál výborný zápas proti Krasnodaru a máme už skoro připraveného Ondru Mazucha, kterého chceme zapracovat do sestavy v pohárových zápasech s Libercem, takže náhradu máme.

Reklama

Související témata: