Hlavní obsah

Kouč Sparty Griga ukončil zužování kádru pro jaro

PRAHA

Se čtyřiadvaceti hráči na soupisce vstoupí za dva týdny do jarní části nejvyšší soutěže fotbalisté Sparty. Trenér Stanislav Griga se rozhodl po sobotní přípravě s Nitrou uzavřít kádr a k dalšímu zúžení už nepřistoupí. Pražané obhajují mistrovský titul, zimní přestávku ale strávili až na deváté příčce.

Článek

Griga tak pozměnil sparťanskou strategii, kterou na podzim zavedl jeho předchůdce Jaroslav Hřebík, který dával přednost užšímu kádru. V závěru podzimu pak ale neměl bohatý klub takřka koho posadit na lavičku náhradníků.

Trenér se rozhodl kádr nezužovat definitivně v sobotu. "Kádr zůstane v současném složení. Chci tři brankáře a jednadvacet hráčů do pole. Ondra Herzán je sice dlouhodobě zraněn, ale i s dvacítkou hráčů si vystačíme," prohlásil Griga.

Během zimní přestávky letenský kádr doznal tradičně mnoha změn. Do zahraničí přestoupili Lukáš Zelenka (Manisaspor) a Adam Petrouš (Ankaraspor), na hostování odešli Pavel Pergl (Drážďany), David Bičík (Plzeň) a Martin Petráš (Hearts).

Největší přetlak v útoku

Sparta ale také mocně posilovala. Nejprve přišli slovenští fotbalisté Radoslav Zabavník (CSKA Sofie), Tomáš Kóňa (Nitra) a Michal Hanek (Dynamo Moskva), následoval nadějný gólman Zdeněk Zlámal (Kroměříž), poté dorazil Tomáš Řepka (West Ham United) a naposledy Mauro Lustrinelli (FC Thun).

V současné chvíli ale nemá trenér Griga k dispozici ještě ani další opory. Michal Kadlec doléčuje sešitou nohu ze zápasu s Lavante, Václav Drobný zase dává dohromady natažený stehenní sval a Tomáš Sivok absolvoval v sobotu teprve první ostrý start po pětiměsíční pauze. Zatímco s Kadlecem a Drobným může kouč počítat už v příštím týdnu, Sivok se zřejmě bude vracet postupně v několikaminutových startech.

Největší přetlak však není ve sparťanské obraně, ale v útoku, kde ještě na podzim Sparta měla nejméně na výběr. Mezi sedmičkou vyvolených nakonec zůstali i mladíčci Daniel Kolář a Jiří Jeslínek, pro které bude každý ligový start velkou zkouškou.

Reklama

Související témata: