Hlavní obsah

Griga chce se Spartou vyhrát jarní část ligy

PRAHA

Týdny příprav jsou u konce, už za tři dny začíná fotbalová Gambrinus liga. Z nezvykle špatné deváté pozice jde do druhé části soutěže mistrovská Sparta, která prošla přes zimní přestávku další výraznou obměnou a na jaře chce zahájit stíhací jízdu. "Chci vyhrát jarní část soutěže," je v prognózách opatrnější trenér Stanislav Griga.

Článek

Letenský kouč na středeční tiskové konferenci uvedl, že tým se na sobotní šlágr s vedoucím Libercem těší. "Bude to ostrá prověrka a měla by to být i dobrá pozvánka pro diváky, aby přišli," řekl na adresu nejlepšího týmu soutěže po podzimní části.

Zahajovací jedenáctku proti Liberci má Griga hotovou, přestože jména z taktických důvodů neprozradí. "Když budou všichni zdraví, mám o sestavě jasno," řekl slovenský lodivod. Nálada v kabině je bojovná, všichni věří ve spanilou stíhací jízdu. "Atmosféra je jiná, změnila se kabina i realizační tým. Ale až zápasy ukáží, zda je mužstvo silné," uvedl Griga.

Zimní uragán

Kabinou Sparty se přes zimu prohnal pořádný uragán. Na Letné skončili Lukáš Zelenka a Adam Petrouš, na hostování zamířili Martin Petráš, Pavel Pergl a David Bičík. Naopak novými tvářemi na Letné jsou například Slováci Radoslav Zabavník, Michal Hanek a Tomáš Kóňa, z londýnského West Hamu přišel vyztužit na podzim tragickou obranu řízný stoper Tomáš Řepka a ze švýcarského Thunu Sparta získala rychlonohého útočníka Maura Lustrinelliho.

"Posily vypadají nadějně, ale také se uvidí až v ostrých zápasech. Vybrali jsme si silné jedince, kteří budou schopní snést tlak v případě, že se nám nebude tak dařit. Všichni si snad osvojili nový systém, na kterém stále pracujeme," připomněl Griga další zimní změnu. Sparta bude na jaře hrát v agresivnějším rozestavení 4-3-3.

Jak dopadne zápas Sparta - Liberec?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

O síle týmu se mluvilo i před podzimní části, realita byla ale tristní. Špatné výkony, boje fanoušků s neoblíbeným trenérem a odchod kapitána Poborského drtily tradiční klub. Výsledkem je až pozice v druhé polovině tabulky. Daleko od příček, zaručujících boje v pohárové Evropě. "Když jsem nastupoval, bylo mi naznačeno, že poháry jsou povinnost. To je ale vzhledem k postavení Sparty i jejímu rozpočtu samozřejmostí. Alibisté nejsme," popsal Griga klubové tlaky na dosažení pohárového umístění.

Hráči dokonce ještě nezapudili myšlenky na smazání patnáctibodové ztráty vedoucího Liberce, Griga je v prognózách opatrnější. "Já chci vyhrát jarní část ligy, to je rozumnější motivace. Když se to podaří ukážeme, že jsme na dobré cestě. Chceme také dávat více gólů a bavit diváky," osvětlil své vyhlídky na jaro kouč.

Příprava není měřítkem pro ligu

Severočeský lídr má ale před duelem na Letné jednu výhodu. Kvůli silně podmáčenému hřišti odřekl ligovou generálku proti Kladnu. "Na ten zápas jsme se chystali, chtěli jsme si jej natočit a získat cenné poznatky. Liberec má výhodu v tom, že nás viděl dvakrát. Ale na druhou stranu - příprava není měřítkem pro ligu," upozornil Stanislav Griga.

Sparta odstartuje jarní část ligy zápasem proti vedoucímu Liberci v sobotu 18. února od 14:25.

Reklama

Související témata: