Hlavní obsah

Plzeň beru jako odměnu za tvrdou práci, říká nový kouč Viktorie Pivarník

S Plzní si plácl už minulý týden, ve čtvrtek byl Roman Pivarník oficiálně představen jako nový trenér Viktorie. Během tiskové konference vyloudil dvakrát úsměvy zástupců médií, když nové působiště „přejmenoval" na Viktorii Žižkov. „Omlouvám se, trénoval jsem delší čas v Praze," culil se 49letý slovenský kouč, který poslední dvě sezóny vedl Bohemians 1905. V Plzni podepsal smlouvu na dva roky s jednoletou opcí.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Nový trenér fotbalistů Viktorie Plzeň Roman Pivarník na tiskové konferenci.

Článek

Jak dlouho jste nabídku Plzně zvažoval?

Když vás osloví takový klub, není co řešit. Nechal jsem si sice čas na rozmyšlenou do druhého dne, ale věděl jsem hned, že chci do Plzně jít.

Bylo pro vás těžké Bohemians opustit?

Během mého působení v Ďolíčku klub vyřešil konkurz, stadión, vybudovali jsme solidní tým. Myslím, že na jaře jsme hráli výborný fotbal. Fanoušci byli fantastičtí. Z toho důvodu se mi odcházelo těžko.

Po sportovní stránce ale asi nebylo o čem přemýšlet...

To už bylo lehčí, Plzeň je pro mě velkým krokem dál. Je to vysoce ambiciózní klub, za poslední roky získal čtyři mistrovské tituly, pravidelně hraje evropské poháry. K tomu má vynikající fanoušky, téměř pokaždé je vyprodaný stadión. Její nabídkou jsem poctěn, trenéry nikdy nevybírá náhodně, není jednoduché se do Viktorie dostat.

Dá se říct, že jste na vrcholu? V Česku výš jít nelze...

Určitě. Dlouho jsem tvrdě pracoval, aby něco takového přišlo. Beru to jako odměnu. Abych se však na vrcholu mohl udržet, musíme být společně úspěšní. Věřím, že to tak bude, mám obrovskou chuť a motivaci. Cíle jsou jasné: postup do základní skupiny některého z evropských pohárů, nejlépe do Ligy mistrů. A obhájit mistrovský titul.

Hodláte výrazně měnit tvář Viktorie?

Viktorka má hru dlouhodobě založenou na kombinaci, zdařile zafixované věci budu chtít zachovat. Co budu chtít změnit, je vyšší náročnost v zápase, hrát aktivněji.

Přemýšlíte o posilách? Bral byste do Plzně některého hráče z Bohemians?

Plzeň je trošku dál, v Bohemce se mužstvo tvořilo teprve od loňského léta. Jsou tam zajímaví hráči, ale nemyslím, že byli schopní momentálně Viktorce pomoct. Velké změny v kádru dělat nepotřebujeme.

Přivedl jste si s sebou asistenty Tomáše Truchu a Martina Vaniaka, v realizačním týmu bude i nadále plzeňská ikona Pavel Horváth. Už jste s ním mluvil?

Pavla znám dobře jak hráče, nicméně jsem potřeboval zjistit, jak vidí fotbal z pozice trenéra. Z rozhovoru s ním jsem měl dobrý pocit.

Reklama

Související témata: