Hlavní obsah

Nemůžeme si dovolit vypadat jako krám s výprodejem, tvrdí plzeňský šéf Šádek

Robert Neumann (Westendorf)Sport.czPrávo

V zimě na přestupovém trhu nebyla aktivní, fotbalová Plzeň mlčí i v létě. Veškeré dění se smrsklo do dvou transferů: odešel záložník Ondřej Vaněk, přišel dvacetiletý nadějný slovenský středopolař Jakub Hromada. „Opakuji, co jsem uvedl před půl rokem. A sice, že v České republice hotoví hráči, kteří by nám okamžitě pomohli, nejsou. Nehodláme jít riskantní cestou pokus-omyl,“ řekl Právu generální manažer Viktorie Adolf Šádek, který konkretizoval finanční postih pro tým za ostudný konec sezóny - jedná se o 6 miliónů korun.

Foto: Robert Neumann (Westendorf), Sport.cz

Adolf Šádek na soustředění v Rakousku.

Článek
Fotogalerie

Není pasivita na přestupovém trhu přílišná?

Příchody vždy souvisí s odchody. Přestože jsme měli obavy, jak bude přestupové politika vypadat po mistrovství Evropy. Na turnaji jsme měli relativně hodně hráčů (pozn. - 6), čekali jsme, jaký to nabere vývoj.

Jaký?

Jsem rád, že jsme ustáli tlak na Patrika Hrošovského a na Michala Ďuriše bezprostředně po šampionátu. Byť v případě Michala už to nebyla ta Francie jako v zimě (pozn. - Montpellier nabízel v přepočtu 70 miliónů korun).

Nemáte potřebu posílit?

Jsme přesvědčeni, že pokud kádr bude zdravý, je extrémně našlapaný. Nemáme nutkavou potřebu za každou cenu někoho přivádět. Chceme být stabilní, navázat na to, co umíme, a s novým koučem to posunout dál. Opakuji, co jsem uvedl už v zimě: v České republice hotoví hráči, kteří by nám okamžitě pomohli, nejsou. Nehodláme jít cestou pokus-omyl, přivádět hráče, u kterých je padesát na padesát, že se povedou.

Nabídky na Hrošovského a Ďuriše asi nebyly v takové výši, že by vás nutily prodat...

Oběma agenturám, které hráče zastupují, jsem zadal tak vysoké částky, abych jim to, v uvozovkách, ztížil. Nemůžu přece za kvalitní reprezentanty dostat nízké sumy. Když vidím, jaké cifry létají i napříč východní Evropou, nemůžeme si dovolit vypadat jako krám s výprodejem. A naopak nakupovat neprověřenou kvalitu za nepoměrně vyšší částky.

Nasadil jste cenu do úrovně zimní nabídky za Ďuriše?

To byla extrémně zajímavá nabídka. Asi už nikdy taková nepřijde. Zřejmě na tom v konečném důsledku finančně proděláme. Spousta lidí tvrdí, že jsme měli Michala hned prodat. Jenže já si myslím, že má stále Plzni co dát. Pokud na něm nevyděláme, můžeme na něm profitovat na hřišti. Majitel klubu nemá tendence vzít si okamžitě peníze a odvádět je jinam. Na prvním místě mu jde o sportovní konkurenceschopnost.

Pokud by přišla výjimečná nabídka, svolili byste k přestupu až po pohárových předkolech?

V případě postupu do základní skupiny jakékoli soutěže bychom chtěli mančaft udržet do zimy. Loni jsme bodů do koeficientu příliš nepřidali, peněz jsme také nevydělali tolik, co jsme mohli. Vůči Evropě máme jistý rest.

Pokud ale zůstanete bez pohárů, zalepíte přestupem finanční díru?

Nemáme to striktně postavené tak, že bychom museli za každou cenu rozpočet sanovat prodejem hráčů. Ale je na místě zvážit, jestli v případě neúspěchu v pohárech bychom k nějakému odchodu nepřistoupili. Buď z pohledu ekonomicky zajímavého transferu anebo uskutečněním přestupu, který pro nás prioritně tolik finančně zajímavý nebude, ovšem věk dotyčného hráče už je takový, že časová osa, že by mohl odejít do zahraničí, se výrazně snižuje.

Vraťme se o dva měsíce zpět. Už v pozici mistrů tým totálně nezvládl závěr ligy, prohrál tři poslední zápasy, na Slavii dostal pět gólů. Tehdy jste avizoval vysokou pokutu s tím, že záležitost dořešíte s hráči po dovolené. Dohrál jste to s mužstvem?

Sedli jsme si tady v Rakousku se staršími kluky. Měl jsem signály, že to, co se stalo, a co vyústilo ve výraznou pokutu, považovali za nespravedlivé. V kontextu celé sezóny, v níž jsme získali titul. Ano, může to tak být, ale ani život ani fotbal nejsou vždycky spravedlivé.

Prozradíte, o jakou částku se jedná?

Šest miliónů korun na mužstvo, včetně realizačního týmu.

Musel jste být pěkně dopálený.

Tím, co se stalo, jsme znevážili všechno. Město, sponzory, naše fanoušky. Musel se stydět každý. Proto zloba přerostla v takový trest.

Podmínili jste finanční postih?

Nikoli. Ovšem klub si dokáže představit, že částka, o kterou hráči přišli, se jim může vrátit v případě úspěchu v pohárech. Nejedná se o vrácení pokuty, nicméně to, co ztratili v závěru ligy, můžou získat nazpátek ve čtyřech zápasech, které nás v předkolech evropských pohárů čekají.

Reklama

Související témata: