Hlavní obsah

Chodím někdy do soubojů jako blázen, přiznal Frýdek

Karel FeltSport.czPrávo

V úterý začne pro Spartu naostro nová sezóna, na Letné přivítá ve 20 hodin v prvním duelu 3. předkola Ligy mistrů rumunského vicemistra Steau Bukurešť. Ve středové řadě má prakticky jisté místo čtyřiadvacetiletý univerzál Martin Frýdek, nebo že by se objevil v obraně či dokonce v útoku?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Frýdek

Článek

Být univerzálním hráčem, použitelným v obraně, záloze i útoku je sice výhoda, ale také nepříjemnost. Takový hráč vlastně nemá pevné místo v sestavě. „Je fakt, že kromě brány jsem hrál snad všude. Momentálně to nejvíc vypadá na střed zálohy, spíš defenzívu, protože se zranil Lukáš Vácha, ale je tu ještě Lukáš Mareček," připomínal s úsměvem.

Klidně i místo Krejčího

„S trenérem Ščasným jsme o mé úloze mluvili, ale pro mne není až tak podstatné, kde hraji. Hlavně chci hrát. O tom, kde budu pro tým nejužitečnější, rozhodne kouč a ten mi určitě neřekne, abych si vybral," dodal s tím, že by mu nebylo cizí ani místo na levém kraji středové řady, které uvolnil do Boloni přestoupivší Ladislav Krejčí.

Teď se ale v rodové sparťanské hierarchii Frýdek II. upíná k úternímu duelu. „Cítíme obrovskou motivaci. Každý z nás chce hrát Ligu mistrů. Popereme se o ni! Nejprve musíme zvládnout Steau, v což věřím, a pak by nás čekal ještě silnější soupeř. Ale jednoduché soupeře už nemáte ani v Evropské lize. V té jsme nabrali velké zkušenosti a ty bychom měli prodat právě v boji o Ligu mistrů. K dobrému výkonu ale potřebujete i kus štěstí," konstatoval s tím, že podle něho je Sparta i přes odchod Krejčího silnější, než na jaře, ale dokázat to musí na hřišti.

Ubrat žluté karty

Závěr jara mu pokazil teplický Martin Fillo, který mu způsobil nepotrestaným úderem loktem otřes mozku. Frýdek tak přišel nejen o zbytek jara, ale i šanci bojovat o účast na mistrovství Evropy. Tím už se ale netrápí. „Tak dlouhou dovolenou jsem ještě jako profesionální fotbalista neměl. Odpočinul jsem si, dobře se doléčil. Mohl jsem se perfektně připravit na novou sezónu," hledal na špatném to dobré.

Ran schytá v zápasech nepočítaně, ale může si za ně i sám... „Je fakt, že do souboje vletím kolikrát jako blázen a vůbec nepřemýšlím, co by se mohlo stát. Jenže na tom se nedá nic změnit. Jsem tak prostě nastavený. Koukat a přemýšlet o tom, jestli je někdo větší a váží víc než já, v utkání není čas," usmíval se.

Ze soubojů ale vychází nejen se šrámy, nýbrž i se žlutými kartami. Když se sečtou a přijde trest, oslabuje mužstvo. Nerad to vidí i kouč Ščasný. „Trenér mi to říkat ani nemusel, sám vím, že jich je moc. Určitě bych jich chtěl míň, ale svůj styl hry měnit nebudu," krčil rameny.

Brácha Christian se vrátí...

V letní přípravě Sparty byl i Frýdek III., Martinův sedmnáctiletý bratr Christian. „Pro něj to byla velká škola. Představovat spoluhráčům jsem ho ani nemusel, většinu kluků ho zná, hlavně těch mladších, potkávali se s ním na Strahově. Christian je dobře vycepovaný od rodičů. Nějaké velké rady ode mne také nepotřeboval," konstatoval Frýdek prostřední.

Christian se ale vrátil zpátky do dorostu. „Určitě nebyl zklamaný, že se vrátil do dorostu. Naopak byl rád, že mohl trénovat s námi a doufá, že se mu to povede zase v zimní přípravě. Potřebuje hrát a také aby se mu vyhýbala zranění, pak se o místo v áčku popere znovu. On se vrátí a bude dobrý... A že mi bude ve středové řadě konkurovat? To bude jen dobře pro oba a táta bude mít obrovskou radost," říkal s úsměvem Martin Frýdek II.

Reklama