Hlavní obsah

Když bude Mahmutovič hrát jako proti Teplicím, má šanci na základ, zdůraznil příbramský kouč Rada

Příbram

Kouč Petr Rada už zažil ledacos. V Příbrami to bylo nekonečné trápení bez vstřeleného gólu a jediného bodu. V sobotním duelu s Teplicemi nevydržel stát ani minutu. Neustále se pohyboval v prostoru před lavičkou, a přestože pršelo a bylo chladno, i bez bundy se pořádně zapotil a vykřičel. Nakonec se trefili tři útočníci. První gól dal Majtán, podruhé vyrovnával střídající Brandner a bitvu proměnil ve vítězství další náhradník Mahmutovič. Tříbodová odměna za výhru 3:2 byla sladká...

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Trenér Příbrami Petr Rada během utkání s Teplicemi.

Článek

Co vítězství nad Teplicemi pro Příbram znamená?

Je moc důležité, i když jsme na skóre stále poslední. Kdybychom ale nevyhráli, bylo by to ještě kritičtější. Hráči pochopili, co po nich chci. Pohyb, bojovnost a důraz. To plnili hlavně ve druhé půli. V té první to ještě tak růžové nebylo, protože jsme soupeře nedoráželi. Do druhé jsme šli s tím, že musíme hrát dopředu, zlepšit pohyb a důraz. Po inkasovaném gólu jsme trochu odpadli, ale rychle jsme se dostali zpět a drželi se soupeřem krok. V závěru jsme pak obrovskou vůlí zápas otočili. Za stavu 2:2 jsem věřil, že bychom to mohli dokázat. I s přispění štěstí se to povedlo. Důležité bylo, že hráči za vítězstvím opravdu šli.

Dostali jste první gól a opět po standardní situaci...

Těmhle gólům já říkám, že jsou zadarmo. Standarku prostě musíte uhlídat.

V zápase jste dvakrát prohrávali. Věřil jste, že ho můžete ještě otočit?

Hráči ukázali vůli. Ta nám proti Hradci minule chyběla. Po druhém gólu to tam zabalili a mohli jsme prohrát ještě výraznějším rozdílem. Tentokrát to dokázali zlomit.

Zvedne první výhra mužstvo psychicky?

Věřím, že to z nich už spadne. V tréninku jsme pracovali na koncovce, snažili se dostat z hlav, že jsme ještě nedali gól a nemáme ani bod. Klukům jsem zdůrazňoval, že musí bojovat a makat. Za druhou půli jim musím poděkovat.

Budou schopni takový výkon zopakovat i na hřišti Bohemians?

Bude to mnohem těžší, než doma proti Teplicím. Ďolíček je specifický stadión s úžasnou atmosférou pro domácí. Ale musí znovu bojovat a věřím, že mohou uspět. Bránit tam nějaký výsledek nejde.

Viděl jste i zlepšení starších hráčů, kteří tentokrát tým táhli a mladí se přidali?

Tak to ale musí být. Nemám nic proti mladým hráčům, je třeba jim dávat příležitost, ale tým musí táhnout ti zkušení. A máme jich tu dost, i se zkušenostmi ze zahraničních lig. Ti se musí obětovat pro mužstvo. Proti Teplicím tým táhli, mladí to viděli, tak se k nim přidali. Sami to táhnout nemohou. Jsou tu talentovaní hráči, z nichž může něco být, ale musí mít vedle koho růst a od koho se učit.

Sotva se chytli útočníci, máte problémy s obranou. Jak to s trojicí zraněných vypadá?

Minule se nám zranil levý bek Divíšek, tak šel na jeho místo Ferrara a zranil se také. Nemáme hráče na levou stranu a s těmi dvěma to vypadá na delší čas. Marodí i stoper Chaluš, takže zase máme starosti a budeme hledat složení obrany.

Jak Ferrara zapadl do mužstva?

Je to šikovný fotbalista, ale pokud se nenaučí česky, nemůže do mužstva dobře zapadnout. Tohle jsem sám poznal v Německu a jistě mi to potvrdí i další borci, kteří působili nebo hrají v zahraničí. Říkali mi, abych mluvil třeba blbě, ale mluvil a učil se. Když neumíte jazyk, mužstvo vás úplně stoprocentně nevezme. Cizinci musí mít sami snahu se řeč naučit. Přišli sem pracovat, tady berou peníze a naučit se jazyk musí být povinností, jako je to jinde v zahraničí.

Trefil se i Mahmutovič, který ale zatím jen střídá. Dostane šanci i v základní sestavě?

Nejprve musel dohnat fyzickou kondici, která mu chyběla. Dnes byl na hřišti asi třináct minut, dal gól a měl ještě jednu šanci. Sleduji ho v tréninku a po utkání jsem mu řekl, že takhle musí vypadat jeho přístup. Když není v základu, musí to skousnout, a když jde na hřišti, jedno na kolik minut, musí do toho dát absolutně všechno. To udělal. Má tedy šanci.

Reklama

Související témata: