Hlavní obsah

Slavia odchodem chtěla poukázat na poměry v českém fotbale

Nespokojenost s výkonem rozhodčího Jaroslava Járy nebyla jediným důvodem středečního odchodu fotbalistů Slavie ze hřiště při utkání se Slovanem Liberec. Vedení klubu ve čtvrtek vydalo prohlášení, podle nějž chtěla Slavia demonstrativně poukázat na poměry v českém fotbale.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Rozhodčí Jaroslav Jára (ve žlutém uprostřed) přerušuje utkání mezi Slavií a Libercem.

Článek

"Dění v závěru ligové soutěže nemá moc společného se sportem. Slavia jako jeden ze zakladatelů fotbalu u nás považuje za svou povinnost na tento stav upozornit, a to i způsobem, jakým to učinila ve středu," je dále napsáno v prohlášení, pod nímž jsou podepsáni členové představenstva akciové společnosti Vladimír Leška a Tomáš Rosen. Oba tito funkcionáři dali ve středu na Strahově pokyn trenérovi Karlu Jarolímovi, aby mužstvo odvolal ze hřiště.

"Odchod měl poukázat na tendenční způsob řízení utkání sudím Járou, ale především na současné poměry v české kopané," stojí v prohlášení. "Naším přáním je, aby ČMFS jako servisní organizace zajišťovala rovnoprávné prostředí pro všechny účastníky soutěží. Bohužel nemáme pocit, že tomu tak ve všech případech je," řekl Leška v rozhovoru pro ČTK. Poukázal například na to, že výkonný výbor ČMFS nerespektoval stanovisko profesionálních klubů ve věci kompetenční kolize. "Václav Krondl při derby byl ve dvojroli - v roli šéfa komise rozhodčích a zároveň v roli delegáta utkání," řekl Leška.

Na Krondla si slávisté stěžovali už po prohraném derby se Spartou, tehdy navrhovali jeho odvolání z funkce předsedy komise rozhodčích, ale ve výkonném výboru neuspěli. Stejný požadavek teď vznesli znovu. "ČMFS by měl respektovat názory profesionálních klubů a zvážit setrvání šéfa komise rozhodčích Václava Krondla ve funkci," píše se v prohlášení.

Beznadějná situace

Klub prý chtěl neobvyklým krokem také poukázat na nejednoznačný výklad pravidel a posuzování zákroků na hřišti. Rozhodčí Jára Salvii ve středu vyloučil dva hráče a nařídil penaltu, což představitelé klubu považují za chybu.

"Dostali jsme se do beznadějné situace, kdy se věci neřešily standardní cestou. Vyhrotilo se to děním na hřišti v zápase s Libercem, proto jsme vydali pokyn k odchodu hráčů," vysvětlil Leška. Dodal, že gesto klub udělal i s vědomím, že za něj může být potrestán.

Vedení Slavie se ale zároveň distancovalo od verbálních útoků, které zaznívaly během přerušení zápasu uvnitř stadiónu, a to i od zaměstnanců klubu. Na výkon rozhodčího podá klub oficiální stížnost a zároveň vyzývá předsedu ČMFS, aby přistoupil k řešení problémů, na které Slavia poukazuje.

Rozhodnutí nejdříve za týden

Případem se už dnes začne zabývat disciplinární komise ČMFS, ale rozhodnutí lze očekávat nejdříve v příštím týdnu po prostudování zápisů z utkání a vyslechnutí hlavních aktérů. Klubu hrozí pokuta, ale komise může přijmout i jiná opatření.

Odchod ze hřiště v ligovém zápase nemá v novodobých dějinách české fotbalové ligy obdoby. Situace je to tak neobvyklá, že ji speciálně neupravují ani fotbalové normy.

Reklama

Související témata: