Hlavní obsah

Škoda? Je tu Škoda? Za Slavií přijel Číňan, který jí fandí už dvacet let

Vojtěch Pospíšil (Chaj-kchou)Sport.czPrávo

Další večer v hotelu Mission Hills na Chaj-nanu, kde bydlí na soustředění pražská Slavia, se už chýlil ke konci. Hráči usínali na pokojích a realizační tým se zbytkem výpravy seděl v hotelové lobby, když v tom si to k trenérovi Šilhavému namířil Číňan, vytáhl z tašky album s fotbalovými kartičkami a prosil o podpis. Vyklubal se z něho dlouholetý fanoušek Slavie, kterému přišlo vhod, že tým trénuje právě v jeho domovině, a tak se za ním přijel podívat.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

James Čou se hrdě pochlubil svými úlovky.

Článek
Fotogalerie

Muž, jenž se představil jako James Čou, se hned po příjezdu ptal na Milana Škodu, který je prý jeho nejoblíbenějším hráčem. „Škoda? Je tu Škoda?" tázal se horlivě ve chvíli, kdy ještě ani nezaschl na kartičce čerstvý podpis trenéra sešívaných.

Hráče už ale samozřejmě nikdo nebudil, takže si nadšený fanoušek musel počkat na snídani. Nebyl to pro něj problém, v hotelu se totiž taktéž ubytoval. U jídla obcházel hráče a nechával si podepisovat kartičky, které si sám vyrobil z fotek z internetu, a také list papíru, na němž měl vypsané jednotlivé hráče. Nechyběla ani čerstvá posila Jan Sýkora.

„Jistě, Sýkora. Bývalý hráč Liberce a také reprezentant. Do Slavie přestoupil teď, je to nováček," odpověděl velmi solidní angličtinou Čou, který ze sebe během rozhovoru sypal tolik informací o historii klubu a bývalých hráčích, že by tím zastínil leckteré české fanoušky červenobílých.

V derby mu jeho oblíbenci udělali radost

„V Číně se česká liga nevysílá, takže informace, fotky a videa hledám na internetu," vysvětlil 36letý muž, že se sháněním novinek o svém oblíbeném týmu to nemá jednoduché. Před několika lety byl dokonce na dovolené v Praze, kterou považuje za nejkrásnější město ve střední Evropě, ale Slavia k jeho smůle zrovna nehrála.

„Nemám rád Spartu," prohlásil důrazně, že chápe rivalitu mezi pražskými S. „Slavii budu fandit navždycky," dodal a s radostí připomněl výsledek posledního derby, v němž Slavia zvítězila 2:0.

Číňan prozradil, že Slavii začal fandit po evropském šampionátu v roce 1996, kde sledoval zápasy české reprezentace. A nejvíc ho zaujali hráči Slavie jako třeba Suchopárek, Bejbl nebo Šmicer, takže jeho srdce začalo patřit vršovickému klubu.

Tehdejší hráče považuje za zlatou generaci českého fotbalu, ale nezapomněl ani pochválit současné reprezentanty Slavie, které taktéž považuje za kvalitní plejery. Vyjmenoval je všechny a obstojně zvládl vyslovit i jejich jména. Jen u Jaromíra Zmrhala mu to šlo s menšími potížemi.

Kvalita čínské ligy není moc dobrá. Zatím

„Teď je majitelem klubu čínská společnosti CEFC a já jsem strašně rád, že můžu potkat tým Slavie tady v krásném městě Chaj-kchou," pochvaloval si, že se mu konečně podařilo s týmem setkat. Na Chaj-nan přiletěl z města Chang-čou, kde pracuje na tamním mezinárodním letišti.

V rámci fotbalu se nezajímá jen o Slavii, takže zhodnotil i kvalitu čínské ligy, která podle něj zatím není moc dobrá, ale zlepšuje se. Samozřejmě se nezapomněl pochlubit drahými nákupy hráčů jako Oscar nebo Hulk, k nimž v poslední době docházelo. V Číně prý Slavii nefandí jediný, ale širokou základnu fanoušků tu pražský klub nemá, což není až takovým překvapením.

„Znám další fanoušky Slavie, ale upřímně, moc jich tu není," svěřil se a na mobilu spustil čínskou sociální síť Weibo a ukázal skupinu o českém fotbale, kam přidává příspěvky o Slavii. Stránka měla přes 4200 fanoušků, což je v porovnání s populací Číny mizivé číslo, ale za se to je víc, než kolik chodí diváků na některé české ligové zápasy.

Český ligový zápas Čououvi do sbírky stále chybí, ale Slavii už naživo přece jen viděl. Den po svém příjezdu sledoval její vítězný zápas s místním třetiligovým klubem Chaj-nan Po-jing. Krátce po závěrečném hvizdu už zase spěchal na letiště, ale na památku si vezl dres podepsaný všemi hráči a především hromadu zážitků, na které bude vzpomínat nejspíš ještě hodně dlouho.

Reklama

Související témata: