Hlavní obsah

Šilhavý nemá strach z adaptace posil. Pomáhá jim zdravá kabina, vysvětluje

Vojtěch Pospíšil (Chaj-kchou)Sport.cz

Trenér fotbalistů Slavie Jaroslav Šilhavý přivítal v zimě v kádru hned pětici nových hráčů, z toho dva cizince. Problému se zapadnutím do kolektivu se ale zkušený stratég neobává. „U zahraničních hráčů je adaptace složitější, ale myslím si, že zde mají výhodu ve zdravé kabině, což není úplně běžné,“ říká pětapadesátiletý kouč.

Foto: Vojtěch Pospíšil , Sport.cz

Trenér slávistických fotbalistů Jaroslav Šilhavý na soustředění v čínském Chaj-nanu.

Článek
Fotogalerie

Během kondičního soustředění na čínském Chaj-nanu má hráče pod celodenním dohledem, navíc si je mohl otestovat i v přípravném utkání s místním týmem. Na vyvozování závěrů je ale podle něj ještě brzy.

„Já bych to teď ještě nehodnotil. Každý zápas, každý trénink něco ukáže. Samozřejmě to něco naznačuje, ale nechtěl bych to ventilovat do médií," řekl Šilhavý.

Podle zkušeného trenéra ale nejde jen o to, jak hráči vystupují na trávníku, ale také o chování mimo hřiště. „Sledujeme i jejich chování tady spolu na hotelu. Vnímáme to a musíme to vnímat. Dáváme si to dohromady a i z toho potom vycházíme," prozradil lodivod Sešívaných, že bere v potaz víc faktorů.

Osud si píšou sami

V zimě se v týmu objevila pětice nováčků, trenér ale o jejich adaptaci neměl obavy, a to ani u zahraničních posil. „Samozřejmě u cizinců je to složitější, i kvůli jazyku. Ale myslím si, že tady mají výhodu, že kabina je zdravá. Když na ně ten, co přijde, nedělá ramena, tak ho vezmou úplně miliónově. To si myslím, že není úplně běžné, protože na ně vytváří konkurenci a oni ho přesto vezmou do party," vysvětlil Šilhavý.

Zároveň ale upozornil, že si hráči svůj osud píšou sami. „Je to vyloženě na nich, jak se budou chovat. Když se budou chovat špatně, tak se zase můžou dostat z kola ven. Ale v tom prvopočátku, když přijde hráč, tak má velikou šanci, že ho kabina přijme," zakončil.

Reklama

Související témata: