Hlavní obsah

Jestli je Slavia nejlepší tým, za který jsem kdy hrál? To se teprve ukáže, říká Hušbauer

Karel FeltSport.czPrávo

Svůj dosud jediný mistrovský titul slavil šestadvacetiletý fotbalový záložník Josef Hušbauer v květnu 2014 se Spartou na Letné. V prosinci 2015 přestoupil do celku hlavního pražského rivala - Slavie. Jaro nebylo ideální, ale loni na podzim patřil k oporám týmu, který pod vedením kouče Jaroslava Šilhavého od konce srpna neprohrál. Klíčovým mužem by měl být i na jaře v tažení červenobílých za titulem. Lednové mrazy komplikují přípravu všem domácím klubům. Hušbauera nijak nerozhodily.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Slavie Praha Josef Hušbauer střílí gól proti Příbrami na 3:0.

Článek

„Zatím je to v pohodě. Příjemné bylo soustředění v teple v Číně, navíc jsme tam běhali s míčem u nohy, což je vždycky zpestření. Když se spojí nabírání kondice s vylepšováním míčové techniky, je to z pohledu fotbalisty plus. Dříve jsme lítali někde v lesích a trénovali na zmrzlé umělé trávě. Na tu jsme se sice vrátili do Prahy, ale musíme se s tím srovnat. Hodně jsme v posilovně. Není to sice ideální, ale takové jsou tady podmínky. Kdo ví, jaké to bude v únoru, až začne liga. Stejné to je pro všechny, nemáme si nač stěžovat. O to víc se těšíme, až v neděli odletíme do tepla, tentokrát do Španělska a budeme už herně ladit na ligu," řekl v rozhovoru pro Právo a Sport.cz.

Šest borců na jednu pozici

Pohodáře Hušbauera neznervózňuje a velká konkurence na jeho pozici ve středové řadě. „Konkurence je vždycky potřebná, víc vás to vyhecuje. Na pozice, na nichž mohu hrát, nás je minimálně šest. Vedle Tondy Baráka, Jasmina Ščuka, Tomáše Součka, také Michael Ngadeu a ještě přišel šikovný Marko Alvir. Bude to boj o základní sestavu, ale pokud chceme hrát nahoře, pak je to jenom dobře," konstatoval Hušbauer.

Šéf klubu Jaroslav Tvrdík už se netají tím, že silný červenobílý tým má za úkol na jaře útočit na titul. Téma, které bývá v tomto období tabu, už probírá i kabina v Edenu. „To víte, že o tom padne pár vět. Cítíme, že pokud zvládneme za devět bodů začátek jara, kdy máme nejprve doma Jihlavu, pak jedeme do Příbrami a v Edenu přivítáme Plzeň, pak je šance prát se o titul až do konce ligy. Nesmíme zaváhat, zejména ne s těmi prvními dvěma soupeři, protože pak bychom se nemohli o titulu vůbec bavit. Samozřejmě to také předpokládá vrátit doma Viktorii podzimní porážku a neztrácet ani v dalších zápasech. Výhodou by mělo být i to, že v derby máme Spartu v Edenu," má spočítáno Hušbauer.

Podzim 2013 měl střelecky lepší

Nejlepší formu měl v sezóně 2013/14. Na jejím konci se stal s osmnácti góly králem ligových střelců, když porazil i fenomenálního Davida Lafatu. Loni na podzim šla jeho forma prudce nahoru. „Těžko se to srovnává... Tehdy jsem dal po podzimu devět gólů, loni jen jeden. Ale po herní stránce jsem rád, že se mi podzim povedl. To platí pro celý tým, po rozpačitém začátku jsme se semkli a bylo to dobré," říkal opatrně.

Ale ví, jak na vydařený podzim navázat. „Znamená to dobře potrénovat, zůstat zdravý. Bude to těžké, ale věřím, že na vydařený podzim dokážeme navázat jako tým," konstatoval a vyzdvihl i přínos kouče Šilhavého, který přišel k týmu po prohře v Plzni: „Přinesl do kabiny nový impuls. Začali jsme sice remízou v Teplicích, ale pak jsme se chytli. Doma jsme porazili Liberec a nejvíc nás nakoplo vítězné derby na Letné. Šilhavého podíl je velký. Jenže to podzim je minulostí. Teď nás čeká jaro a bude důležité, abychom se na úspěšné vlně udrželi."

Evropské poháry chce hrát za Slavii

Nad otázkou, zda je současná Slavia nejlepší tým, za jaký kdy hrál, chvilku přemýšlel... „To bych teď ještě nechtěl hodnotit. To se teprve ukáže podle toho, jak se nám povede jaro. V mistrovské sezóně ve Spartě jsme také měli velmi silné mužstvo. Bylo tam hodně mladých kluků, z nichž mnozí už jsou oporami týmů v zahraničí. V současné Slavii je také dost šikovných kluků. Současná Slavia určitě patří k těm nejlepším týmům, za které jsem hrál," zdůraznil.

V lednu 2015 odešel na hostování do Cagliari. Starty v Serii A však počítal spíš na minuty. Takže žádný velký zážitek, co se týká herního vytížení. Odchod do ciziny ho také nijak neláká. „Nechávám to plynout. Soustředím se na Slavii. Máme kvalitní mužstvo, které má na to, aby hrálo evropské poháry. Pokud se to podaří, není důvod nikam odcházet. Když se bude hrát v Evropě, kde jinde bych u toho měl být, než doma," řekl přesvědčivě.

Za národní mužstvo odehrál devět zápasů a dal jeden gól. Po odchodu do Itálie z hledáčku reprezentačních koučů zmizel. Rád by se ale vrátil. „To je podobné, jako u zahraničního angažmá. Pokud se bude dařit Slavii i mně, trenér Jarolím si toho jistě všimne. Hrát za reprezentaci je pochopitelně vrchol, ale neupínám se k němu. Jinak než dobrými výkony se do ní dostat nemohu, a pak je to na trenérovi," konstatoval Josef Hušbauer.

Reklama

Související témata: