Hlavní obsah

Liga startuje. Kluby čekají přísné kontroly vyhřívání ploch. Plzeň má „přehřátý“ trávník

Praha

V sobotu startuje 17. kolem ePojisteni.cz liga a kluby čeká několik změn. K těm nejdůležitějším patří přísné kontroly funkčnosti vyhřívání hracích ploch. V rozmezí deseti až čtyř dní před zápasy je v současných klimatických podmínkách budou provádět techničtí delegáti.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ve vršovickém Ďolíčku se nehrálo 16. kola ePojisteni.cz ligy mezi domácím týmem a Plzní kvůli nepřipravené hrací ploše - ilustrační foto.

Článek

„Kompetence, kdo za co odpovídá, jsou jasně dané. Za kvalitu hrací plochy odpovídá pořádající klub. Chceme, aby nedocházelo k odkládání zápasů půl hodiny před začátkem, a následně k pokutám a k tomu, aby se kluby mezi sebou obviňovaly v médiích, jako tomu bylo po odložení duelu 16. kola mezi Bohemians 1905 a Plzní. Poškozuje to pak celou ligu. Něco jiného je, když nastane kalamitní stav, jako v Jablonci před zápasem s Hradcem, nebo v létě po průtrži mračen před zápasem Brna se Slavií. Tomu se nedá předejít," konstatoval na úterním setkání s novináři předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda. Klokany stálo zanedbání povinnosti 350 000 korun.

A hned nabídl i způsob, jak zbytečným odkladům předejít. „Nad rámec ustanovení o odpovědnosti jsme zavedli kontrolní mechanismus, od něhož si slibujeme, že k podobným excesům už nebude docházet. Stav vyhřívání budou kontrolovat techničtí delegáti. Jde o to, aby kluby nespekulovaly, jestli plocha stačí rozmrznout, a včas zapnuly vyhřívání," dodal.

Plzeň je nad limitem

Čtyři až deset dnů před prvním domácím utkáním jarní části provede technický delegát kontrolu stavu hrací plochy domácího klubu. Měřit se bude zejména teplota trávníku v hloubce dvou a deseti centimetrů, a to na přesně vymezených bodech hřiště. Vybráno bylo devět bodů. Po dvou v pokutových územích, ve středovém kruhu, v místě rozehrání a po dvou na obou delších stranách hrací plochy, pět metrů směrem dovnitř hřiště. To platí pro nadcházející start soutěže. Pokud nastanou mimořádné klimatické podmínky i v závěru podzimu, budou se terény opět monitorovat.

„Na vytipovaných devíti místech jsou stanoveny minimální hodnoty pro uznání regulérnosti terénu. Ve hloubce dvou centimetrů pod povrchem to jsou tři stupně nad nulou, a v deseti centimetrech osm stupňů. První měření už proběhlo v Plzni, kde bylo ve dvou centimetrech naměřeno 15 stupňů a v deseti centimetrech dokonce 18 stupňů," doplnil výkonný ředitel ligy Tomáš Bárta.

Reklama

Související témata: