Hlavní obsah

I přes lukrativní kontrakt skončila hvězdná posila na tribuně. Proč Ivanschitz v Plzni strádá?

Plzeň
Aktualizováno

Přicházel s velkou pompou jako hvězdná posila, která potáhne Plzeň k obhajobě mistrovského titulu. Jenže bývalý rakouský reprezentant Andreas Ivanschitz ani v nejmenším nenaplňuje očekávání, která do třiatřicetiletého borce na západě Čech vkládali.

Foto: FC Viktoria Plzeň

Andreas Ivanschitz ještě během soustředění ve Španělsku.

Článek

„Ivanschitz má výborné předpoklady. Věřím, že může být rozdílovým a výjimečným hráčem stejně jako Horváth," říkal před startem jara Adolf Šádek, generální manažer Plzně.

Rakušan přicházel jako čerstvý vítěz americké MLS ze Seattlu. Předvedl parádní výkon proti Příbrami v úvodním jarním kole, kdy odehrál 64 minut. Následně přidal 51 minut ve Zlíně, kde byl však výkon muže se zkušenostmi z Řecka, Španělska a Německa hodně bídný. Na Slavii zůstal na lavičce, při posledním duelu s Libercem se vůbec nevešel do nominace.

„S Příbramí hrál výborně, měl dvě tutovky. Kdyby je proměnil, situaci by mu to usnadnilo. Ve Zlíně nehrálo dobře sedm hráčů. Na Slavii nehrál z taktických důvodů. A proti Liberci chyběl, protože jsme volili rozestavení, do něhož nezapadal," vysvětloval Pivarník.

Do hry nasadil dva útočníky. „Proto se Ivanschitz nevešel do základu," uvedl Pivarník. Ovšem proč hvězdná posila nefigurovala ani mezi náhradníky, což by měla být pro tak výjimečného hráče hranice, vysvětlit nedokázal. „V tréninku jsem s ním velmi spokojený," ujišťoval Pivarník.

Jenže proč nebyla hvězdná posila ani na lavičce náhradníků? Může být klíčový hráč v případě dostatečné výkonnosti odstaven na tribunu? „Jde o rotaci hráčů," argumentoval nepřesvědčivě trenér Plzně. „Nebyl bych objektivní, kdybych hodnotil, zda je Andreas za očekáváním," pokrčil rameny Pivarník.

Není těžké vytušit, že borec s lukrativním kontraktem v řádech statisíců korun nepřevyšuje konkurenci v plzeňském kádru. Přitom příchod Ivanschitze provázela obrovská očekávání. Mělo jít o důkaz, že značka Viktoria Plzeň stoupá ve fotbalové Evropě na hodnotě.

„Musí ukázat na hřišti, že je skutečný formát. Jeho přístup k fotbalu a životu je vzorový. Samozřejmě nám někdo může po osmi kolech říct, že si chtěl jen prodloužit kariéru. Je klíčovou otázkou, zda je připravený na fakt, že čeká liga je vážně kvalitní," přemítal Šádek před startem jara.

Zatím se zdá, že Ivanschitzovi adaptace na tuzemskou fotbalovou scénu chvíli potrvá. „Věřím, že najdeme cestu, aby nám v budoucích zápasech pomohl," uvedl diplomaticky Pivarník po bitvě, kterou Ivanschitz proseděl na tribuně.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava