Hlavní obsah

Koné byl dojatý, pro starostu je útočník hrdinou

Uherské Hradiště

Hrdina nejvyšší české fotbalové ligy, útočník Francis Koné ze Slovácka, strávil část pátečního odpoledne v obřadní síni uherskohradišťské radnice. Nebyl zde však v roli svatebčana, ale jako čestný host starosty Uherského Hradiště Stanislava Blahy.

Francis Koné při slavnostním přijetí na uherskohradišťské radniciVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek
Fotogalerie

„Dnes mám vzácnou příležitost vás zde přivítat. Jako člověka, kterého si nesmírně vážím. To co jste předvedl a prokázal v utkání s pražskými Bohemians, je čin, který se nedá nazvat ani pojmem fair play. Má podle mne daleko větší a významnější rozměr. Jste pro mne skutečným hrdinou," uvedl v úvodu slavnostního uvítání Koného první muž slovácké metropole. Tožský fotbalista měl po jeho přivítání slzy v očích.

Na mysli měl starosta událost z konce února, kdy útočník zachránil život brankáři Bohemians Praha 1905 Martinu Berkovcovi. Po půlhodině hry totiž předvedl velmi rychlou reakci při záchraně pražského strážce svatyně, který po srážce se spoluhráčem Danielem Krchem přestal dýchat. Koné k Berkovcovi přiběhl a vytáhl domácímu gólmanovi zapadlý jazyk. Umožnil mu tak dýchat dříve, než z lavičky doběhli lékaři.

„Jedna věc je nebýt lhostejný k bolesti někoho druhého, druhá věc takovému člověku aktivně pomoci. Svým rychlým činem jste zachránil brankáři Bohemians život," poklonil se útočníkovi starosta.

Skromný forvard reprezentující africké Togo nepomáhal jinému hráči na hřišti poprvé, v minulosti se tak stalo dvakrát v Africe a jedenkrát v Itálii. „Už jsem se s tím setkal počtvrté. Vždy se v těchto situacích snažím pomoct," sdělil již dříve rodák z Pobřeží slonoviny. I přesto, že je nyní v centru pozornosti, zůstává skromným mužem. „Je to pro mne velký den. Je to poprvé, co jsem takto někde oficiálně pozván v podobné souvislosti. Je to pro mne, mou rodinu a mé blízké požehnáním. Jsem šťastný. Ale k tomu všemu došlo jen díky bohu, ve kterého věřím a který mi dodává sílu do života," řekl na radnici Koné.

Koné dostal víno a obraz

Starosta slovácké metropole mu věnoval víno a obraz hradišťského náměstí s kašnou a kostelem. Útočník poté zvěčnil svůj podpis do Pamětní knihy Uherského Hradiště.

Jeho čin nyní komentují sportovní i zpravodajské servery po celém světě. Označují jej za profesionální zákrok. „Nikdy jsem neměl žádné kurzy první pomoci. Ale to asi ke sportovnímu životu patří. Každý sportovec by měl vědět, co má udělat v takové situaci. Cítil jsem, že mi v tu chvíli pomáhal bůh," vysvětlil Koné.

S brankářem Bohemians je v kontaktu. Přijal i jeho pozvání na oběd. Kdy se ale uskuteční, není zatím jasné. „V sezóně je to těžké. Oběd ale platí," pousmál se útočník Slovácka. Přiznal rovněž, že v poločasu zápasu k němu z tribuny sešel otec brankáře Bohemky, aby mu mohl se slzami v očích ze srdce poděkovat.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články