Hlavní obsah

Sparťani skřípou zuby. Fotbal nemá řády, aby přistřihl křídla letci Mingazovovi

Praha
Aktualizováno

Komise rozhodčích den po derby pražských S ukončila debaty, zda penalta Slavie v ligovém duelu se Spartou (1:1) byla či nebyla oprávněná. Listkiewiczův tribunál došel k závěru, že Ruslan Mingazov ji nafilmoval a potrestala sudího Pavla Fraňka pozastavením delegace na tři zápasy. A jak dopadl turkmenský letec? Může se jen smát. Žádný trest nedostane, protože současný disciplinární řád to neumožňuje...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Ruslan Mingazov v dresu Slavie.

Článek
Fotogalerie

Penalta v derby

Slávistické choreo při derby

Při derby bouchala pyrotechnika

Petr Rada po derby

Jaroslav Šilhavý o derby

Václav Kadlec po derby

Již v Jablonci mu říkali Letec. A paradoxem je, že největším kamarádem Ruslana Mingazova na Střelnici byl ruský obránce Vjačeslav Karavajev.

Právě na jeho úkor předvedl turkmenský fotbalista své vrcholné číslo. Přepadl přes něj tak ochotně, že Slavii vydělal penaltu, z níž Milan Škoda v první minutě nastavení vyrovnal a obral Spartu o vítězství.

„Z analýzy dostupných záznamů je zřejmé, že pokutový kop byl nařízen neoprávněně, neboť Mingazov svým jednáním zjevně oklamal rozhodčího a přiměl ho k nařízení pokutového kopu. Rozhodčí měl hráče napomenout a nařídit nepřímý volný kop," tlumočil místopředseda Petr Mlsna stanovisko komise rozhodčích.

Na simulanty nový řád nepamatuje

Franěk svůj díl dostal hned v pondělí. Ve čtvrtek zasedla disciplinární komise, která zaujala jiné stanovisko. Mingazov vyvázne bez trestu, protože ho trestat nelze...

„Disciplinární řád fotbalové asociace účinný do 30. června 2015 umožňoval trestat simulování jako případ nesportovního chování. Stávající disciplinární řád toto neumožňuje, protože u hráčů podmiňuje možnost trestat za narušení řádného průběhu hry pouze tehdy, pokud by za to jinak hrozila červená karta, což ale v případě simulování samotného není," vysvětluje předseda disciplinárky Richard Baček.

Náprava až od příští sezóny

Náprava se nicméně chystá. „Ligová fotbalová asociace připravuje novelizaci disciplinárního řádu, kde bude možné simulování trestat. V platnost by měl vstoupit na začátku příští sezóny," avizuje Baček.

Vykládejte to ale sparťanům, jimž se i kovaný slávista Vladimír Šmicer za trapnou penaltu den po utkání veřejně omluvil.

Trest za derby mohou čekat ještě oba kluby, s nimiž komise zahájila řízení kvůli nevhodnému chování fanoušků. Výtržnosti diváků bude řešit také s Bohemians 1905, Jabloncem a Hradcem Králové.

Za čtyři žluté karty si pak jedno kolo nezahrají příbramští Tomáš Pilík s Martinem Kramešem, sparťan Lukáš Vácha, slávista Josef Hušbauer, plzeňský Michael Krmenčík a teplický Michal Jeřábek.

Reklama

Související témata: