Hlavní obsah

Otvírání stadionu? Nedostatek zkušeností? Program? hledal odpověď Šilhavý

Praha

I ohňostroj explodující nad Edenem by určitě zářil mnohem pronikavěji. A vybuchující červenobílé světlice by také svítily do nedělní noci mnohem víc, kdyby Slavia ligový duel s Jabloncem zvládla a v den, který měl patřit jen a jen jí, získala tři body. „Velké oslavy, ale my šéfům bohužel radost neudělali,“ přiznával Muris Mešanovič, jenž odehnal z Vršovic ještě větší smutek, který už už hrozil. Vždyť Slavii dělily jen desítky vteřin od porážky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaný obránce Slavie Praha Michal Lüftner a brankář Jiří Pavlenka během utkání 26. kola ePojištění ligy.

Článek
Fotogalerie

Nejdřív úterní pohárový výbuch se Zlínem a zjištění, že z rýsujícího se double nebude nic, po pěti dnech ztráta i na ligové scéně. Nepříjemná, protože ani z titulu by nemuselo být nic. Slavia sice vede tabulku dál, ale kdyby mělo dojít i po závěrečném 30. kole na pasování s Plzní, nebude jí lepší skóre nic platné.

Vzájemné zápasy mluví pro obhájce

„A to jsme chtěli posvětit převzetí stadiónu do slávistického vlastnictví výhrou," povzdechl si kouč Pražanů Jaroslav Šilhavý vědom si toho, že v případě bodové rovnosti rozhodují vzájemné zápasy.

A ty mluví pro obhájce titulu, který doma vyhrál 3:1, zatímco v Edenu prohrál 0:1.

„Nevím, co všechno se na remíze s Jabloncem podepsalo. Otvírání stadionu? Nedostatek zkušeností se situací, kdy se tlak na mužstvo stupňuje, na což není většina hráčů připravená? Náročný program, kdy se nám do posledních měsíce nakumulovalo sedm zápasů? Jedno nejspíš souvisí s druhým," přemýšlel kouč Jaroslav Šilhavý nad situací, kdy jeho tým už zase nemá titul ve vlastních rukou.

Teď musí čekat, zda ve zbývajících čtyřech kolech zaváhá i Plzeň.

O tlaku to není, o vyřazení z poháru také ne

„Není to o tlaku, který na nás doléhá. Šéfové nás naopak uklidňují, že cíl pro tuto sezónu jsme už splnili a jedeme nad plán," odmítá jeden z důvodů vyřčený trenérem nedělní zachránce Slavie Mešanovič.

Když tedy ne tlak, co se tedy skrývá za neblahou slávistickou proměnou? Nahlodalo snad sešívané až tolik nepovedené semifinále se Zlínem a vyřazení z poháru?

„V tom to také nebylo. Liga a pohár jsou dvě odlišné soutěže. V poháru proti Zlínu jsme nepodali dobrý výkon, ale proti Jablonci jsme ho chtěli napravit. Nepovedlo se. My si vlastně ani bod nezasloužili, naopak jsme si koledovali, abychom prohráli," odmítal Mešanovič i toto vysvětlení.

„Ale výkon a nervozita byla stejná, jako proti Zlínu," stál si na svém Šilhavý.

Kde se tedy v jeho mužstvu, které ve čtyřiadvaceti soutěžních zápasech v řadě neprohrálo, najednou bere laxnost, viditelná nervozita, opakující se chyby a z nich pramenící ztráty?

„Po zmiňované úspěšné sérii si prostě vybíráme slabé chvíle v nejnevhodnější chvíli," myslí si trenér.

„Kombinujeme na naší půlce. A osmdesát metrů od soupeřovy brány nic neuděláte, natož abyste ji ohrozili. A když už se vydáme dopředu, je nás tam málo. Ztratíme míč, protivník se na nás valí a má šance," přispěchal Mešanovič s tím, co během zápasu s Jabloncem viděl z lavičky náhradníků.

„K tomu chyby, které dřív v naší hře nebyly. Třeba od Ngadeua, Deliho i dalších. Nevidím do nich, ale ty chyby tady jsou. Třeba Deli je výborný fotbalista, ale má jinou mentalitu. Prostě nepřemýšlí, nakolik jsou či nejsou jeho přihrávky riskantní," zastavil se Šilhavý u legionáře z Pobřeží slonoviny, kterého hned v úvodu druhé půle střídal.

Splněno mají, ale titul chtějí

Má ale vůbec Slavia recept, jak se z momentálního útlumu dostat? Je dost silná na to, aby mu vzdorovala a závěr ligy zvládla?

„V úvodu ligy jsme byli dole a pak šli nahoru. Musíme se vrátit na začátek. Zase v každém zápase jezdit a dělat body, jako tomu bylo před Zlínem a Jabloncem," má návod Mešanovič.

„Většími tréninkovými dávkami v posledních čtyřech kolech nic nevyřešíme. Netvrdím, že zvolníme, ale budeme se bavit víc o taktice. O tom, že nedostatky musíme eliminovat bojovností, jednoduchostí, tím, že si pomůžeme standardními situacemi a v každém zápase ze sebe vydáme úplně všechno. Vždyť zbývají ještě čtyři zápasy a jsme pořád ve hře," nabízí řešení trenér Šilhavý.

„Podle šéfů máme sice splněno, ale my o titul chceme bojovat až do konce. A taky že bojovat budeme," zapřísahal se Mešanovič.

Reklama