Hlavní obsah

Fotbalová liga zase přemalovala svůj název!

Aktualizováno

Jeden sponzor s fotbalovou ligou po roce partnerství ukončil, druhý se okamžitě ozval. „Dva týdny stačily, abychom se na dohodli,“ potvrdil obchodní a marketinkový ředitel společnosti HET Jiří Sokol, že od nové sezóny ponese nejvyšší domácí soutěž název firmy vyrábějící barvy a nátěrové hmoty. Liga, která dnes dopoledne v Praze losovala nový ročník, tak zase přemalovává své jméno a od podzimu bude HET ligou. Finanční částku, kterou společnost za své jméno v názvu ligy zaplatí, však nemínila ani jedna strana zveřejnit.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Nový mistr už bude jásat nad pohárem určeným pro vítěze HET ligy.

Článek

Jde však o nejvyšší částku, jakou kdy firma HET vydal na propagaci své značky. Bývalí generální partneři platili zhruba 40 až 60 milionů korun. Podle informací deníku Sport by to nyní mělo být přibližně 30 milionů korun.

Nový název ponese nejvyšší fotbalová soutěž ovšem jen rok, protože od sezóny 2018/19 se jejím generálním partnerem a sponzorem stane sázková společnost Fortuna.

"Rok nám stačí," potvrzoval Jiří Sokol, že jeho firma ani nepožadovala smlouvu na delší dobu. „Vždyť my ještě před nedávnem zvažovali, zda své jméno s fotbalem spojovat."

Samozřejmě že při rozhodování hrál roli negativní obraz, který po posledních událostech a strahovských kauzách fotbal má.

„Pochopitelně, my ovšem nemáme ambice radit ani Fotbalové asociaci, ani lidem ve vedení ligy. Možná ale bude podpis naší vzájemné smlouvy představovat první krok, který vnímání fotbalu vylepší," doufá ředitel nového partnera nejvyšší domácí ligové soutěže.

Vizitka firmy HET, která bude sponzorovat fotbalovou ligu:
- Společnost HET je podle vlastních údajů druhým největším výrobcem vodou ředitelných nátěrových hmot v České republice. Založena byla v roce 1991 a původně podnikala v oboru stavebních hmot. V roce 1993 rozšířila sortiment o nátěrové hmoty.
- V roce 1996 firma zakoupila a začala přestavovat areál bývalého uhelného dolu v Ohníči u Teplic, kam se po dvou letech přestěhovala z tehdejšího působiště, lovosické chemičky. V Ohníči u Teplic má nyní firma sídlo.
- Společnost má zahraniční pobočky na Slovensku a Polsku. Úspěšně prodává i v Maďarsku, Bulharsku, na Ukrajině nebo v Rusku.
- Tržby společnosti v roce 2015 činily 499 milionů korun, což bylo mírné snížení oproti roku 2014. Export činí asi 25 procent tržeb firmy.
- Padesátiprocentním vlastníkem firmy je podnikatel Pavel Elias.
- Firma, kterou vlastní výhradně čeští majitelé, byla dříve partnerem hokejové ligy (podporovala rozhodčí), ve fotbale sponzorovala deset let prvoligové Teplice.

Ta si samozřejmě oddechla, protože po odchodu e-pojištění našla nového sponzora velice rychle.

„Prostě potvrzení toho, že fotbal má obchodní a marketinkovou sílu a je produktem, který je pro firmy a společnosti zajímavý," netajil se spokojeností generální ředitel STES Martin Malík, který se na nedávné valné hromadě FAČR marně pokoušel o předsednické křeslo uvolněné Miroslavem Peltou.

Přehled generálních partnerů první fotbalové ligy:
1997-2014
Gambrinus
2014-2016
Synot
2016-2017
ePojisteni.cz
2017-2018
HET
od 2018
Fortuna

Reklama