Hlavní obsah

Komunikace s brankáři? Stramaccioni nám nic nevysvětloval, líčí Koubek

dos, zpSport.cz

Opouští trápící se tým a přestupuje do francouzského Rennes, kde mu připravil půdu bývalý brankář klubu Petr Čech. Chtělo by se říci, že Tomáš Koubek odchází ze Sparty v pravý čas... „Nechci přestup stavět takhle. Nabídky jsem měl již v zimě. Odcházím nyní, kdy v mužstvu zůstávají top gólmani v české lize. Věřím, že můj odchod bude pro tým trošku ztráta, ale pokud jde o gólmany, může Sparta zůstat klidná. I to přispělo k mému odchodu,“ říká gólman během srazu fotbalové reprezentace.

Tomáš KoubekVideo: Sport.cz

 
Článek

Děkuje Spartě, že se s její pomocí do Francie dostal. A dodává, že ji v její složité situaci nechce špinit. Otázkám na příčiny bobtnající krize se ovšem nevyhne.

Obránce Štetina se na srazu slovenské reprezentace navezl do dalších zahraničních posil. Jak je vidí gólman...?

„Na tréninku se pochopitelně bojuje o místo. Akorát že Sparta měla víc hráčů, než je pro jednu soutěž zdrávo. Očekávám, že s některými odchody se teď situace uklidní," míní Tomáš Koubek.

„Věřím, že lídři týmu budou mít klid, budou vědět, že do základu patří. A pokud jde o cizince? V nároďáku vám každý z legionářů řekne, že začínat venku není snadné. Přišli do Sparty s velkou pompou a za velké peníze, ale oni také potřebují čas," poukazuje brankář.

Byl jsem připravený už v Bělehradě, ujišťuje

Italský kouč Andrea Stramaccioni tvrdil, že před začátkem sezóny gólmanům oznámí, kdo začne chytat jako jednička. Slovo padlo na posilu Martinu Dúbravku, jehož po nepovedeném startu ovšem vystřídal Koubek.

„Trenér nám nevysvětlil prakticky nic. Před úvodním duelem v Bělehradě nám nebylo řečeno, kdo je jednička a proč. Oznámil jen sestavu pro první zápas. Plně jsem ji respektoval, protože jsem chtěl, abychom šli dál," ujišťuje Koubek. „Nejhorší bylo, že můj úspěch v sestavě mohl přijít ve chvíli, když nebude úspěšný tým. Náhradníci takový pocit znají, pro gólmany platí obzvlášť," dodává.

Když se Koubek na místo jedničky vrátil, Ital o něm prohlásil, že se na začátek přípravy nedostavil v optimální kondici a měl dokonce nadváhu.

„Nevážil jsem stejně jako teď, ale neřekl bych, že byl rozdíl tak rapidní. Byl jsem připravený už v Bělehradě chytat a hrát za Spartu," nesouhlasí gólman.

Skandování ho zdravě naštvalo

Návrat neměl úplně jednoduchý. Fanoušci Sparty chtěli v brance vidět zkušeného Davida Bičíka a skandovali jeho jméno.

„Nejsem hluchý a blbý. Všechno jsem slyšel, trochu mě to mrzelo. Vzal jsem však jejich skandování spíš pozitivně, aby mě zdravě naštvalo. A abych lidem ukázal, že do brány patřím. Aby se skandováním přestali, pokud bych zůstal," popisuje své pocity.

Zdůrazňuje, že Letnou opouští v dobrém. „Jsem Spartě vděčný. Z kluků jsem cítil, že mi přestup upřímně přejí, což je pro mě zadostiučinění, že jsem v šatně působil dobře..."

Mužstvo ještě za jeho působení ztratilo za pět kol hned sedm bodů na vedoucí Plzeň. Přesto mu dává naději.

„Všichni víme, že ve Spartě nikdy úplný klid na práci nenastane... Přesto stále věřím v titul. Plzeň sice neztrácí body, ani když se jí nedaří. Sparta má ovšem tým, aby se k Viktorce dotáhla, a ještě dokázala nepříznivý vývoj sezóny zlomit," doufá Koubek.

Sobě i partnerce splnil sen

Sám má momentálně příjemnější starosti. Loni v červnu mu těsně před odletem na evropský šampionát do Francie přítelkyně Jana porodila dceru Julii. A teď pro obě chystá přechodný domov právě ve sladké zemi...

„Ne že bych si až tolik vybíral. Chtěl jsem do jedné z pěti nejlepších soutěží a partnerka mě vždycky podporovala. Jsme šťastní. Vedle fotbalu poznáme jiný jazyk a kulturu. Budeme žít v zahraničí, což i pro ni byl sen. Malá má rok a tři měsíce, s ní už žádný problém nebude. Začne poznávat jiný svět," těší se Koubek.

Aklimatizovat se hodlá v Rennes co nejrychleji.

„V pondělí jsem během podpisu stihl prohlídku jednoho domu. Celkem se mi líbil a nechtěl jsem se v nabídce víc přehrabovat. Baráček by měl být brzy vyklizený a připravený. Týden budu s reprezentací, týden sám - a pak už snad za mnou holky dorazí," maluje si Čechův následník.

Reklama

Související témata: