Hlavní obsah

Příbramští fotbalisté věří, že i po odchodu opor ligu zvládnou

PRAHA

Zemětřesení potkalo hráčský kádr Marily Příbram po utrápené jarní sezóně. Středočeský klub propustil řadu dřívějších opor, některé hráče byl nucen prodat ekonomicky solventnějším klubům, a tak do nového ročníku vstoupí s výrazně pozměněným týmem. Základní osa kolem Otepky a Máchy sice zůstala, přesto Marile řada expertů už předem dala nálepku největšího adepta sestupu.

Foto: čtk

Michal Lesák z FC Marila Příbram (vlevo) a David Zoubek z Bohemians Praha bojují o míč u postraní čáry v přípravném utkání.

Článek

V klubu ale pesimistickým prognózám nevěří, s ligou se prý popasují i v jiném složení. Už se stalo takřka rituálem, že krátce před startem ligy příbramský ředitel Jaroslav Starka vyhlásí, že si vsadí u sázkové kanceláře na titul svého mužstva. A v nadcházející sezóně by byl jeho odvážný čin odměněn zvlášť vysokou výhrou. Příbram totiž bookmakeři označili za ligového outsidera a na její titul se dá sázet až v poměru 250:1. "To by bylo špatné, abych takovou šanci nevyužil. Určitě si znovu vsadím," prohlásil na pondělní tiskové konferenci v pražském hotelu Marriot příbramský funkcionář.

Na Starkově příkladu je patrné, že v Příbrami obavy přes řadu změn nemají. "Největší devizou Příbrami je její mládež a pokud se nám bude dařit mladé chlapce zapracovávat do sestavy vedle Otepky, Lesáka, Máchy a spol., bude mít klub o budoucnost postaráno," uvedl trenér Pavel Tobiáš, že sázka na mládí bude nyní u Litavky hlavní prioritou.

Mladíci dostávají šanci

I proto dává šanci mladíkům dokázat, co v nich skutečně je. Ve dvacetičlenném kádru jsou čtyři dorostenci a jak Tobiáš tvrdí, šanci by si zasloužili dostat i další mladíci. "Máme na čem stavět a věřím, že nebudeme hrát ani s pozměněným kádrem podřadnou roli. Máme zdravý kádr, který má hodně před sebou," míní kouč.

Z nových hráčů, kteří na jaře ještě v Příbrami za první tým nehráli, mají největší šanci se prosadit do základní sestavy Sviták, který přišel z Xaverova, příbramský odchovanec Šindelář (naposledy Blšany), kapitánem bude Lesák, který se vrací z Ostravy. "Ale dobře se jeví také Bartoš či odchovanec Klesa," vyjmenoval kouč adepty na ligový dres. V něm se zatím neobjeví Polodna, který si po příchodu z Blšan doléčuje achilovku.

Nejcitelněji se asi projeví odchody Riegla do Mladé Boleslavi a Frejlacha (Liberec). "Byly to opory, ale jejich prodej je pro nás ekonomickou nutností. Bez podobných přestupů bychom těžko dokázali klub ufinancovat," přiznal Starka, podle kterého letos Marila musí vystačit s rozpočtem 35 milionů korun.

Zrekonstruovaný stadión výhodou

Výhodou Příbrami je, že má rekonstruovaný stadión. I v této oblasti je ale ještě čeká výrazná investice v podobě vyhřívaného trávníku. "Jenže u nás se do něj nemůžeme pustit, dokud nebude vybudovaná protipovodňová zábrana na Litavce. Pokud nebude, první velká voda by nám trávník zničila," řekl o příbramské prioritě klubový šéf.

Příbram v minulé sezoně obsadila po vydařeném podzimu a jarním trápení až třinácté místo. Letos si velké cíle raději nedává, pro začátek by Středočeši přivítali hru v klidném středu tabulky. V přípravě se jim, co se týče výsledků, příliš nedařilo, ale z toho kouč velké závěry nedělá. "V prvních poločasech jsme vždy hráli velmi solidně a výsledky si pak pokazili až po řadě změn v sestavě," vysvětluje si Tobiáš letní kolísání.

Že je jeho tým připraven kvalitně, může dokázat už v neděli, kdy do ligy vstoupí domácím soubojem s Viktorií Plzeň.

Reklama

Související témata: