Hlavní obsah

Olomouc nenakupovala, přesto chce pohár

OLOMOUC

Neskončit hůř než šestí a vybojovat účast v některém z evropských pohárů včetně letního Intertoto Cupu, to jsou mety fotbalistů Sigmy Olomouc před novou sezónou. Naplnit cíle má tým, který bude po sedmi letech znovu koučovat olomoucký rodák a patriot Vlastimil Palička.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Ilustrační foto

Článek

"Znám klub, znám jeho základní filozofii a vím, že pokud chci jako trenér pracovat, musím filozofii, jejímž základem je výchova a prodej hráčů, akceptovat," uvedl Palička na pondělní tiskové konferenci.

Bývalý trenér Opavy, Jablonce či Zlína vystřídal publikem oblíbeného Petra Uličného. Bodrý kouč skončil u mužstva po třech a půl letech, přestože Palička se na jeho místo téměř posadil už v zimní přestávce. Po hektických událostech se nakonec uvedení do funkce dočkal až v létě.

Těžká zkouška při nástupu

Klub mu při nástupu uchystal těžkou zkoušku. Olomouc v létě za příchody hráčů neutratila ani korunu, z hostování si jen povolala kmenové fotbalisty Petra Kobylíka (Kroměříž), Aleše Škerleho (Most), Vojtěcha Štěpána (Hradec Králové) a Jana Vojáčka (Uničov). Z juniorky přešli Tomáš Janotka, Martin Komárek, Martin Pulkert a Michal Vepřek.

"Minulou sezonu jsme dali za posily 18 milionů korun a výsledkem bylo deváté místo. V nadcházejícím ročníku dáváme příležitost svým odchovancům, což se nám v minulosti osvědčilo. Bude to pro nás prověření vlastního chovu," řekl předseda představenstva Jiří Kubíček. Skeptický vzdor pohárovým ambicím není ani Palička. "Jsem přesvědčen, že změny mužstvo neoslabí natolik, abychom daný cíl jít do šestého místa nesplnili. Snažili jsme se vytvořit předpoklady ke konkurenci v mužstvu a mít na každý post dva hráče," podotkl Palička.

Odchodů se během přestávky na Hané urodilo daleko více. Útočník Peter Babnič přestoupil do Ružomberku, Radek Špiláček zamířil na hostování do německého TSG Hoffenheim, útočníci Pavel Šultés do Opavy a Martin Vyskočil do Slovanu Bratislava. Angažmá si hledá slovinský bek Andrej Pečnik.

Lákavým nabídkám nepodlehli

"Nepodlehli jsme lákavým nabídkám a ponechali jsme si nejlepšího hráče Romana Hubníka, který minimálně jeden rok v klubu zůstane," prohlásil Kubíček. Nový sportovní ředitel Augustin Chromý doplnil, že k pohybu ještě dojde. "V A-týmu je 27 hráčů, ze kterého bude ještě uvolněn do druhé ligy brankář Blaha. Zájem mají Bohemians," uvedl Chromý.

Sigma sezonu rozehraje v Mladé Boleslavi, domácí premiéru si na novém vyhřívaném trávníku odbude o týden později proti Českým Budějovicím.

Reklama

Související témata: