Hlavní obsah

Čtvrthodinu dole, v závěru nahoře. Zlínský kouč Páník si prožil své, ale ani on Plzeň o body neobral

Prožil si u postranní čáry své. Gestikuloval, křičel, zkoušel svůj tým dirigovat, když to hráči na place nesvedli. Dvakrát mu vyletěla tepová frekvence až k abnormálním hodnotám. Nejdřív na začátku epilogu k sedmému ligovému kolu, neboť jeho svěřenci prohrávali po čtvrthodině v Plzni už dvougólovým rozdílem, pak v samém závěru střetnutí, kdy se zlínští fotbalisté naopak mohli stát prvním týmem, který obere dosud suverénní Viktorii o body.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Fotbalisté Zlína se radují ze vstřeleného gólu.

Článek
Fotogalerie

„A měli jsme na to, protože druhá půle už měla parametry, které bych si představoval. Zato ta první," povzdechl si zlínský kouč Bohumil Páník nad proměnami, jež jeho mužstvo v duelu dvou tuzemských zástupců v Evropské lize prodělalo a díky nimž mu lítala tepová frekvence jako pominutá.

Už počítal, kolik jich bude...

Po čtvrthodině byl totiž na infarkt. „Aby ne. Dva góly během patnácti minut, to si člověk říká, jestli si jich odvezeme pět nebo dokonce šest," přiznával, že si protrpěl své.

„Však jsme také hráli velice dobře. Nejenže jsme rychle vedli, ale ještě dalších pár slibných brejků zahodili," připomínal domácí trenér Pavel Vrba, že vstup do zápasu korunovaný trefami Koláře a Krmenčíka a vůbec celá první půle ho naplnila spokojeností.

Na rozdíl od Páníka si však nad výkonem ve druhém poločase musel povzdechnout on. „To už byl z naší strany boj. Zlín neměl co ztratit, začal hrát aktivně, zlepšil pohyb i mezihru, která nám dělala problémy. Zvláště, když jsme balóny jen odkopávali, namísto abychom je rozehrávali," glosoval zvrat, který se udál po kontaktní trefě zlínského Ekpaie a teči nešťastníka Hájka těsně před přestávkou.

Hejda: Báli jsme se, v tom to bylo

„Mohli jsme si za to sami. Báli jsme se cokoli zkusit, abychom něco nezkazili, bránili jsme a obávali se hrát dopředu," nabízel vysvětlení pro plzeňskou trýzeň a strach o výhru domácí stoper Lukáš Hejda.

„Promluva v šatně pomohla. Zvláště, když hráčům psychicky ohromně pomohl kontaktní gól, takže najednou slyšeli na to, že pokud se jim podaří větším pohybem eliminovat plzeňskou rozehrávku, způsobí tím soupeři problémy. Však jsme měli dvě tři situace, abychom vyrovnali a odvezli si bod, jenže jsme je špatně vyřešili. Anebo nám je překazil Kozáčik," pochvaloval si Páník proměnu, která se po změně stran s jeho celkem udála a mohla opravdu vyústit v zisk bodu.

„Navíc jsme cítili, že domácí hráči jsou po čtvrtečním zápase Evropské ligy a cestování do Rumunska obrovsky unavení a chtěli jsme toho využít," prozrazoval, co ještě svým svěřencům připomínal.

Nesmysl z náskoku cokoli vyvozovat

„Někdo byl unavený víc, jiný méně, ale i tak jsme zápas dotáhli do vítězného konce, což je podstatné," reagoval kapitán Viktorie Daniel Kolář. „V únavě to nebylo, vždyť i Zlín hrál pohár," oponoval naopak trenér Vrba.

Jeho Plzeň se sice strachovala, ale o výhru se připravit nenechala, takže její série je dál famózní. Sedm zápasů, sedm výher a na druhou Slavii tudíž šest bodů k dobru. A na Spartu už dokonce deset.

„Dobré, že o tolik bodů vedeme, ale všechno se může otočit. Zvláště, když nás zápasy pravdy teprve čekají. Druhý poločas proti Zlínu navíc ukázal, že pokud nebudeme hrát aktivně, jak si představuji a k čemuž hráče nabádám, můžeme mít problémy s kýmkoli," nedělal trenér Vrba z náskoku na největší soupeře žádné závěry. „Nesmysl z něho cokoli vyvozovat," tvrdil.

Reklama

Související témata: