Hlavní obsah

O Lotyše z Jihlavy se zajímá celá česká špička. Do Sparty míří Egypťan

Praha

Přišel do české ligy jako zcela neznámý fotbalista lotyšského výběru do 21 let. Jihlavě se ovšem útočník Davis Ikaunieks (23) začal rychle vyplácet. V minulé sezóně dal gól Plzni, Slavii i Spartě a není žádným tajemstvím, že přední české kluby v čele s velkou trojkou Lotyše bedlivě sledují. „Davisův přestup zatím není na pořadu dne. Již během zimního termínu však k němu může dojít. Nastal čas, kdy by se měl posunout výš,“ avizuje Filip Zíka z agentury Global Sports, která hráče zastupuje.

Foto: fcvysocina.cz

Jihlavský Davis Ikaunieks oslavuje vítězný gól, který dal Spartě.

Článek
Fotogalerie

Jihlavu drží nad vodou svými góly i asistencemi, posunul se do lotyšského reprezentačního áčka.

„Pokusíme se přivádět hráče z Pobaltí, Skandinávie či Islandu. Jsou zvyklí na skromné podmínky, já tomu říkám ‚studený odchov'. Berou podobné peníze jako hráči u nás a pro kluby jsou ekonomicky schůdní, což je velká výhoda," avizoval předminulou zimu hráčský agent Pavel Zíka.

Vysočině sázka na Davise Ikauniekse vyšla. Jihlava je po podzimu v tabulce poslední, Lotyš však měl na podzim největší podíl na vstřelených gólech svého týmu z celé ligy.

„Zajímají se o něj vlastně všechny přední české kluby, ale také zahraniční," avizuje Zíka.

Podle zákulisních informací je Ikaunieks vysoko na seznamu posil třeba Slavie, z Polska se ozvala Legie Varšava.

Doplní Filla v Baníku také Procházka?

Manažerova agentura však otevřela také africkou stezku. Pro Spartu chystá příchod 18letého Egypťana Hamdyho z Al Ahlí Káhira, který dává Letenským přednost před Basilejí. Nastoupit by měl nejprve nejspíš do juniorky.

„Jde o tvořivého záložníka na pozici číslo deset," přibližuje Zíka.

Pokud jde o české hráče z jeho stáje, před podpisem je přestup záložníka Martina Filla z Teplic do ostravského Baníku. A jarní boj o záchranu by nemusel být pro plzeňského odchovance zdaleka konečnou...

Baník hodlá přes zimu kádr výrazně posílit a v jeho hledáčku je další bývalý hráč Viktorie, stoper Václav Procházka.

„Vašek kroutí poslední půlrok v Osmanlisporu. Ve hře je jak jeho setrvání v Turecku, tak návrat do české ligy. Pravdou je, že Baník zkušeného stopera hledá," usmívá se Zíka.

Agenty už je celá rodina

Manažerova rodina se nedávno stala raritou jak českého, tak světového fotbalu. Potřebnou licenci totiž získali oba jeho synové David (31) a Filip (26).

„Také u Zdeňka Nehody pracují oba jeho synové David a Michal, licencovaným agentem je ovšem jen první z nich. My jsme opravdová výjimka. Klukům postupně všechno předávám a na spoustu věcí už jen dohlížím. Jsou nová generace, jazykově výborně vybavená a orientující se v sociálních sítích," usmívá se spokojený Zíka senior.

Nikdo nechce kupovat zajíce v pytli, a tak k výbavě manažerů patří i dokonalá databáze, která na základě podrobných statistik vykreslí důležité vlastnosti hráčů z celého světa.

„Přístup do databází je docela drahý, mohou si ho koupit jen velké manažerské skupiny, asociace či kluby. Nakonec je ale stejně vždycky rozhodující skauting a osobní kontakt s vytipovanými fotbalisty," popisuje Filip Zíka.

Nedávno se celý rodinný klan sešel v Turíně s Pavlem Nedvědem, když stáž v Juventusu dojednal svému chráněnci, slovenskému mladíkovi Milanu Sekerovi (ročník 2002).

Reklama

Související témata: