Hlavní obsah

Slavia bude stavět, Leška kvůli tomu opustil vedení

PRAHA

Vedení fotbalové Slavie v pátek oficiálně informovalo o zahájení výstavby nového stadiónu, na nějž fanoušci slavného klubu už léta čekají. Na místě původního stánku červenobílých v pražském Edenu se začne stavět letos v říjnu, do provozu by měl být nový komplex s kapacitou 21 tisíc diváků uveden už v březnu 2008. Na výstavbu bude osobně dohlížet Vladimír Leška, který kvůli tomu opustil vedení klubu.

Foto: Slavia Praha

Počítačová studie nového stadiónu Slavie, který by měl být uveden do provozu v roce 2008.

Článek

"Zhotovitel Hochtief VSB podepsal smlouvu na realizaci projektu se společností E Side Property Limited, která je investorem," oznámil na páteční tiskové konferenci Leška, jenž současně stojí čele E Side Property. Stavební firma převezme areál v Edenu 15. září.

Právě kvůli práci ve společnosti, která bude dohlížet na stavbu a následný provoz areálu, Leška opustil po dvanácti letech vedení klubu. "Projekt stadiónu v Edenu je velmi náročný. Dlouhodobě by bylo neúnosné, abych pracoval v klubu i E Side. Chci svou energii směřovat jedním směrem," uvedl Leška, jenž vedle pozice šéfa klubu opustil i svůj post v představenstvu.

Následníkem slávistického bosse bude dosavadní generální sekretář klubu Petr Doležal. "Jsem si jistý, že se své role zhostí bez problémů . Už v posledních měsících, kdy práce na stadiónu finišovaly a já se na projekt koncentroval, uplatňoval své schopnosti v klubu stále více," řekl Leška.

Cena do jedné miliardy

Nový stadión by měl stát méně než jednu miliardu korun, podle vedení klubu se na financování budou podílet vlastní i externí zdroje. Návratnost investice Slavia odhaduje na 15 let. "Prioritou bylo, aby zvolené financování nezatížilo Slavii. Stadión bude generovat dostatečné příjmy na pokrytí závazků vůči finančním institucím," doplnil Leška.

Červenobílým tak snad nic nebrání, aby se mohli v dohledné době vrátit ze strahovského exilu 'domů'. Slavia vyklidila stařičký stánek v pražských Vršovicích v roce 2000 poté, co přestal splňovat prvoligová kritéria, a od té doby hraje domácí zápasy na Strahově.

Demolice starého stadiónu začala až v roce 2003 a na jaře 2004 pak padla i stařičká dřevěná tribuna. Leška při té příležitosti dokonce stanovil termín prvního zápasu Slavie ve vlastní nové moderní aréně na 19. října 2005. Do té doby však v Edenu nedošlo k žádným změnám, což mnozí fanoušci Slavie nemohou dlouholetému šéfovi klubu dodnes zapomenout.

Hlavní události a výroky spojené s plánovanou výstavbou nového stadiónu fotbalového klubu Slavia Praha:
15. října 1997 - Britská investiční společnost ENIC vstoupila do Slavie. Den poté vedení firmy oznámilo, že považuje za prioritní výstavbu nového stadiónu. "Jde o dlouhodobý projekt, nový stadion by klub mohl mít někdy kolem roku 2000," uvedl výkonný ředitel firmy Daniel Levy.
27. února 1998 - Na mimořádné valné hromadě akciové společnosti SK Slavia Praha akcionáři odsouhlasili snížení základního jmění. Představenstvo se k tomu rozhodlo proto, aby společnost mohla opětovným navýšením základního jmění získat nové finance. "Ty by měly být využity také k výstavbě nového stadiónu," řekl generální ředitel klubu Vladimír Leška.
5. dubna 2000 - Vedení Slavie rozhodlo, že se ligový tým přesune minimálně na tři roky na stadión Evžena Rošického na Strahově. Poslední zápas v Edenu Slavia odehrála 13. května 2000, na Strahově hraje dodnes.
13. září 2000 - "Víme o projektu Stadiony 2003. V tomto roce bude Slavia hrát na novém stadiónu," slíbil zástupce firmy ENIC Darren Venn.
Říjen 2001 - Fanoušci Slavie protestovali proti politice vedení i vlastníků, kteří podle nich nenakupují posily ani nestavějí nový stadión.
24. července 2002 - "K 1. lednu 2003 podle nového zákona přejdou pozemky z vlastnictví státu na Slavii, a to je velmi důležité pro jednání s investory," oznámil Leška.
15. prosince 2003 - Slavia slavnostně prezentovala projekt výstavby nového stadiónu. Odpoledne padl jeden ze stožárů umělého osvětlení, a tím symbolicky začala demolice starého stadiónu.
- Vedení klubu oznámilo, že nový stadión má přivítat první zápas fotbalistů Slavie v Edenu 19. října 2005 v 18:30. "Možná se změní jedno číslo, začneme až v půl osmé," řekl Leška.
23. března 2004 - Na stadiónu byla stržena stará dřevěná tribuna. Podle mluvčího Slavie Alexandra Klimenta pokračuje výstavba nového stadiónu podle stanoveného harmonogramu. Kliment však oznámil, že z devíti stavebních povolení chybějí Slavii ještě tři včetně toho nejdůležitějšího na stavbu stadiónu. "Jednáme s investory doma i v zahraničí. Momentálně ještě financování zajištěno nemáme," řekl Kliment.
29. dubna 2004 - Klub obdržel od stavebního úřadu městské části Praha 10 stavební povolení na vybudování stadiónu, o které požádal v říjnu 2003. Povolení je pravomocné od 9. června 2004.
18. října 2004 - "Bylo to řečeno při zahájení demolic s tím, že jde o pracovní termín, který lze dodržet při ideální souhře všech okolností," řekl Leška v souvislosti s termínem 19. října 2005 a dodal: "Obecně platí, že není důležité, zda bude stadion stát v říjnu 2005 nebo v dubnu 2006, klíčové je začít stavět."
10. ledna 2005 - "ENIC vyhodnotil, že v Česku nemá potřebné developerské aktivity, a proto je pro tak velkou investici (na stavbu stadiónu) zapotřebí, aby k ní našel silného partnera," řekl Leška pro deník Sport. "Ten nový stadión se stavět bude. Je jen otázkou kdy. Od momentu, kdy výstavbu zahájíme, bude do jeho otevření zbývat osmnáct měsíců," řekl také.
19. října 2005 - Ve slibovaný termín se žádný nový stadión neotevíral, natož aby se začalo s jeho výstavbou. "Stavět se může okamžitě po dořešení financování. Další termíny už ale nebudeme určovat," prohlásil Leška.
8. září 2006 - Vedení Slavie oznámilo, že do měsíce začne se stavbou nového stadiónu, na němž by se mělo poprvé hrát na jaře 2008. Nová aréna bude mít kapacitu 21 000 diváků a má splňovat nejpřísnější bezpečnostní parametry podle požadavků mezinárodních fotbalových federací FIFA a UEFA. Kvůli realizaci projektu byla založena společnost Side Property, v jejímž čele bude stát také slávistický šéf Leška.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články