Hlavní obsah

Střelec Holub se nechce smířit s úlohou žolíka

MLADÁ BOLESLAV

Darem z nebes je útočník Radim Holub pro Mladou Boleslav. Přestože v klubu plní jen úlohu náhradníka, je právě díky službám třicetiletého střelce středočeský klub na špici tabulky. Už dvakrát totiž za nerozhodného stavu naskočil do hry a strhl vítězství na stranu svého týmu. "Jsem vážně rád, že máme Holuba," smál se po pondělním duelu s Kladnem trenér Mladé Boleslavi Dušan Uhrin.

Článek

Třicetiletého útočníka poslal do hry v 56. minutě za bezbrankového stavu a Holub po minutě na hřišti skóroval. Pak ještě chytře přihrál na gól Abrahamovi. Už v 1. kole podobně odvrátil blamáž hrozící vicemistrovi v bitvě s Olomoucí. Do hry naskočil v 68. minutě a o čtyři minuty později hlavou srovnal, čímž nastartoval Mladou Boleslav k obratu.

Přesto letos odehrál jen 171 minut. Střídal i v duelech s Plzní a Příbramí, proti Jablonci a Spartě se na trávníku neobjevil vůbec, na Slovácku zastoupil v základu Kuliče, asistujícího noc před tím u porodu. "Raději bych hrál. Moc bych chtěl být stabilně v sestavě. Člověka vysedávání na lavičce štve, ale Marek Kulič s Lubošem Peckou hrají dobře. Vím, že se musím o místo porvat," vyprávěl borec, který má na kontě 265 ligových startů.

Mohl hrát jinde v základu

Proti Kladnu ukázal zkušenost, když počkal za hlavičkujícím Simpsonem. "Zkoušel jsem za něj zaběhnout, kdyby míč propadl a soupeři to nějak sklouzlo. Ranou z první jsem potrestal jeho chybu," komentoval svoji šedesátou sedmou ligovou trefu. I poté soupeře trápil, neustále se nabízel, lišácky vybíral prostor, do něhož si žádal míč. Nakonec zařídil ještě druhý gól, kterým posunul Mladou Boleslav do čela tabulky. "Nepřemýšlel jsem o tom, že dvoubrankový rozdíl znamená vedení v lize. Ale je to příjemné," culil se Holub.

O jeho služby měly zájem i jiné ligové kluby, které by borce takového kalibru zařadily do základní sestavy. "Nějaké nabídky byly, ale hrajeme evropské poháry. Program je nabitý a vedení nechce nikoho uvolňovat," vysvětloval Holub po vítězství nad Kladnem, kde prožil sezónu 2004/05. "Z tehdejšího kádru už ale v týmu moc lidí není. Po zápase jsem se zdravil s kapitánem Killarem a Vencou Kalinou. Moc nadšeni ze mě nebyli," líčil Holub.

S napětím bude čekat, zda se objeví v základní sestavě pro utkání se Zlínem. "I loni jsem začal jako náhradník a do základu se dostal," připomněl. A co říká kouč Uhrin? "Naději Holub má," usmál se mnohoznačně trenér Středočechů.

Reklama

Související témata: