Hlavní obsah

Zápotočný musí zaplatit pokutu 150 000 korun

Kapitán fotbalistů Liberce Tomáš Zápotočný musí zaplatit pokutu 150 000 korun kvůli svým výrokům po 30. kole minulého ligového ročníku. Disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu ve čtvrtek rozhodla, že se tím český reprezentant dopustil znevážení jména ČMFS, jeho členů, orgánů, funkcionářů a účastníků soutěží.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Tomáš Zápotočný

Článek

"Hráč Zápotočný v disciplinárním řízení i před orgány policie přiznal nepravdivost svých vyjádření i skutečnost, že tyto výroky poškodily jméno fotbalu," zdůvodnila komise v prohlášení zaslaném ČTK.

Zápotočný po utkání 30. kola s Mladou Boleslaví novinářům řekl, že před zápasem měl tehdejší spoluhráč Martin Abrahám telefonát od někoho ze soupeřovy strany, kde mu mělo být nabídnuto ovlivnění vzájemného utkání. Liberec už měl zaručen mistrovský titul, ale soupeři případná výhra mohla přinést druhé místo a účast v předkole Ligy mistrů. V utkání nakonec zvítězili hosté 3:2.

Z obou současných reprezentantů nakonec vyšel s pokutou pouze jeden, protože řízení s Abrahám ve čtvrtek komise zastavila. Z jeho strany podle komise k disciplinárnímu provinění nedošlo.

Korektní průběh zápasu

Fotbalový soud začal šetřit celý případ v červnu letošního roku, kdy vyslechl oba svědky, ovšem případ odročil do chvíle, kdy se ke kauze vyjádří Krajský státní zástupce v Ústí nad Labem.

Už tehdy ale před komisí oba fotbalisté tvrdili, že nic takového se nikdy nestalo a průběh zápasu pak prý byl naprosto korektní. "Je to obrovské nedorozumění, nikdy jsem nic takového neřekl. Je pravda, že mě rozčilovaly spekulace v médích, že to můžeme soupeři pustit. Proto jsem v kabině před zápasem v emocích prohlásil, že by se člověk pomalu bál zvednout telefon. Sám jsem proto byl překvapen, co z toho pak vzniklo," řekl tehdy Abrahám, který mezitím přestoupil právě do Mladé Boleslavi.

V té době již bylo zřejmé, že Zápotočnému hrozí trest za znevážení jména ČMFS. "Martin je hrozně emotivní a já mu špatně rozuměl. Jsem v kabině od něj daleko, proto jsem se skutečně domníval, že tam padly informace o podivném telefonátu. Až pak jsem pochopil, že to byla chyba, a hrozně mě to mrzí, možná jsem tím někoho zbytečně poškodil," kál se v závěru června liberecký kapitán, kdy už tušil, že bez trestu nevyvázne.

Reklama

Související témata: