Hlavní obsah

Český mistr testuje před Ligou mistrů posilu z Nizozemska, na odchodu je Pilař

Plzeň
Aktualizováno

První trénink na sezónu, v které budou hrát základní skupinu Ligy mistrů, absolvovali v pátek fotbalisté Viktorie Plzeň. Na tréninkovém hřišti v Luční ulici se už proháněly posily Luděk Pernica z Jablonce, Ubong Ekpai ze Zlína a Roman Procházka z Levski Sofia. Na testy z nizozemského Almela dorazil Jaroslav Navrátil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Andreas Ivanschitz opouští Viktorii Plzeň.

Článek

„Pernica je stoper, který má obrovské zkušenosti. V Jablonci, pro nějž byl hodně důležitým hráčem, nastupoval pravidelně. Umí rozehrát balón, zapojit se do mezihry. My chceme po stoperech, aby byli tvořiví a v průběhu jara nám právě tento aspekt možná chyběl," vysvětloval plzeňský trenér Pavel Vrba angažování sedmadvacetiletého zadáka.

Velké očekávání mají na západě Čech i od Romana Procházky, který prožil poslední čtyři roky v Bulharsku. „Do středu zálohy máme typologicky spíše ofenzívnější hráče menších postav. Chtěli jsme tudíž borce, který nám zpevní defenzívu, protože v Lize mistrů budeme muset být určitě přesnější a lepší," vysvětloval Vrba.

Ofenzívní sílu Viktorie by pak měl pozvednout Ekpai, dost možná i Navrátil. „Ubong je schopný ve hře jeden na jednoho, v rychlosti. Hledali jsme řešení pro kraje a měl by nám pomoct, proto jsme jej angažovali. V případě Navrátila nechci hodnotit na základě jednoho tréninku, do odjezdu na soustředění v Rakousku se rozhodneme, zda zůstane. Měl by být konkurencí pro Zemana, Petrželu a Kopice," nastínil záměry Vrba.

Západočeši se sešli už ve středu, ale během prvních dvou dnů absolvovali funkční a silové testy. Na úvodním díle herní přípravy chyběli reprezentanti Michael Krmenčík, Tomáš Hořava, Jan Kopic a Patrik Hrošovský, kteří se do přípravy zapojí 20. června.

„Chtěli jsme na testy navázat tréninkem na hřišti, který se bude opakovat ještě v sobotu. Na neděli dostali hráči volno. Jde o dva rozjezdové dny. Až od pondělí začne hlavní fáze přípravy," vysvětloval Vrba.

V kádru už nefiguruje Andreas Ivanschitz, jemuž skončila smlouva. Klub ze Štruncových sadů opustil i Diego Živulič. Hostování se hledá pro Jana Suchana a Jiřího Pirocha. Budoucnost se bude řešit u kvarteta Tomáš Poznar, Erik Janža, Václav Pilař a Petr Bolek.

První přípravné utkání absolvují Západočeši v úterý, kdy nastoupí na hřišti Doubravky. Posléze jejich formu prověří Klatovy, Sokolov a České Budějovice. Od 4. do 14. července budou svěřenci trenéra Pavla Vrby na soustředění v rakouském Westendorfu, kde sehrají tři utkání s dosud neupřesněnými soupeři.

Reklama

Související témata: