Hlavní obsah

Barcu zastavil v MS klubů náhradník Internacionalu

JOKOHAMA

Fotbalisté brazilského Internacionalu Porto Alegre vyhráli poprvé v historii mistrovství světa klubů. Ve finále v japonské Jokohamě porazili favorizovanou Barcelonu 1:0, o čemž rozhodl střídající Adriano svou brankou v 82. minutě. Jeho gól ukončil naději hvězdného krajana Ronaldinha v barcelonském dresu na doplnění jedinečné sbírky trofejí.

Článek

"Nemohu uvěřit tomu, že jsem vstřelil branku, která nám zajistila titul nejlepšího týmu světa. Rozhodně jsem nečekal, že přijdu na hřiště a vstřelím vítězný gól. Sen se stal skutečností," nechal se po zápase slyšet devatenáctiletý Adriano. "Je skvělé porazit Barcelonu. Celý zápas jsme byli pod tlakem, ale dobře jsme si pomáhali a nakonec jsme byli lepší a vyhráli," dodal hrdina zápasu.

Ronaldinho v dresu soupeře dostal v rozhodujícím duelu hned dva strážce, kteří mu znemožnili předvést podobně fantastický výkon, kterým uchvátil ve čtvrtečním semifinále proti mexické Américe. "Jsme samozřejmě zklamaní, ale musíme se sebrat a připravit se na další zápasy," svěřil se s pocity Ronaldinho.

Rijkaard: Bylo to mé selhání

Brazilské mužstvo se na finálovém stadionu MS z roku 2002 zaměřilo na defenzivu a snaha Barcy o prolomení obrany byla marná, protože při pokrytí Ronaldinha chyběl hráčům katalánského velkoklubu nápad při rozehrávce. Trvalá převaha vítěze Ligy mistrů ovoce nepřinesla, a tak zápas rozhodl náhradník soupeře, který doklepl za záda gólmana Valdese chytrou přihrávku Iarleye. Dekovu šanci na druhé straně zlikvidoval brankář Clemer a vzápětí se míč po Ronaldinhově přímém kopu z 25 metrů otřel o tyč, ale víc evropský šampion nesvedl.

Neúspěch ve finále na sebe vzal barcelonský trenér Rijkaard. "Bylo to mé selhání. Beru na sebe veškerou odpovědnost. Ale prohra v jednom utkání ještě neznamená konec světa," řekl nizozemský trenér. "Sice jsme kontrolovali hru, ale Internacional byl dnes lepším týmem. Doplatili jsme na neproměňování šancí," dodal. Jeho trenérský protějšek Abel Braga pak prozradil, jak své hráče na zápas připravoval. "Na patnáct minut jsme je zavřeli do šatny a přesvědčili je, že se nesmí Barcelony bát," sdělil Braga, který je tak nyní trenérem nejlepšího týmu světa. "Já si skutečně myslím, že mám nejlepší tým na světě."

Deco dostal cenu pro nejlepšího hráče

Barcelonu tak může jen těšit, že si z Japonska odváží alespoň ocenění pro nejlepšího hráče turnaje, které obdržel její záložník Deco. Ten byl také nejnebezpečnějším hráčem katalánského klubu ve finále.

International navázal na loňský triumf krajanů ze Sao Paula, kteří rovněž v brazilsko-evropském finále zdolali stejným výsledkem Liverpool. Letos se podruhé hrálo za účasti šesti vítězů kontinentálních klubových soutěží, celkově se mistr Jižní Ameriky radoval z prvenství už počtyřiadvacáté z 45 ročníků. V malém finále před tím vybojoval třetí místo egyptský Al Ahlí výhrou 2:1 nad Amérikou.

Výsledek - finále:
Internacional Porto Alegre - FC Barcelona 1:0 (0:0)
Branka: 82. Adriano. Diváci: 67.000.

Reklama

  Plzeň - Zlín dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín