Hlavní obsah

Plzeň - Sofie 2:0Havel s Mosquerou přiblížili Plzeň postupu

Robert NeumannSport.czPrávo

Bitvu o téměř 75 milionů korun rozehrála fotbalová Plzeň úspěšně. Ve čtvrtečním úvodním duelu play off Konferenční ligy porazila 2:0 CSKA Sofia, před odvetou v Bulharsku má solidní výchozí pozici. V prvním poločase se trefil Havel, po přestávce Mosquera.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Milan Havel z Plzně (vlevo) se raduje z gólu.

Článek

Viktorii potkala den před utkáním nepříjemnost, na tréninku si natáhl sval její nejlepší podzimní střelec i hráč, útočník Beauguel. Do úvodního střetu s bulharským mužstvem tak šla s vědomím, že nemůže využít účinnou variantu se dvěma vysokými hroty. Kouči Bílkovi zbyl pouze Chorý.

Západočeši vstoupili do zápasu aktivně, z hranice šestnáctky pálil Šulc, brankáři Busattovi ale vyprášil jen rukavice. V 11. minutě už se ale solidně zaplněná Doosan Arena radovala. Řezník si sběhl na pas za obranu, míč posunul na malé vápno, kde číhal Havel. Prázdnou bránu nemohl minout. Být ovšem na stadionu VAR, gól by zřejmě neplatil. Z televizních záběrů je patrné, že Řezník byl v době přihrávky od Janoška za předposledním hráčem CSKA, tedy v ofsajdu.

Brzy mohlo být srovnáno. Nizozemec Wildschut se opřel z 20 metrů do balonu, který vzápětí orazítkoval tyč. Hruška se po něm natahoval marně. CSKA bylo stále odvážnější, nebezpečným pokusem se prezentoval Dončev. Na druhé straně střílel levačkou Bucha, Busatta však nepřekvapil.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Zleva Amos Youga ze Sofie, Jhon Mosquera z Plzně a trenér Plzně Michal Bílek.

Na dlouhé minuty si pak mohli vzít brankáři volno, finální fáze ani jednomu z týmů nevycházela. Ba Loua, který po odvetě s CSKA odejde do Lechu Poznaň, se sice pokoušel o úniky po straně, centry mu ale nešly. A když už Mosquera báječně uvolnil Šulce, ten se zalekl šance a nechal se při úniku obrat lehce o míč.

Viktoriáni ale nakonec přece jen podruhé udeřili. Ránu Buchy v 72. minutě ještě Dončev vyrazil, na dorážku Mosquery už neměl nárok. Vítězství Plzně mohlo být ještě vyšší, pumelici Mosquery však stihl Busatta vyrazit na břevno.

Úvodní zápas 4. předkola fotbalové Evropské konferenční ligy:
Viktoria Plzeň - CSKA Sofia 2:0 (1:0)
Branky: 11. Havel, 72. Mosquera. Rozhodčí: Martins - Campos, Teixeira (všichni Portug.). ŽK: Caicedo, Youga (oba Sofia). Diváci: 6859 (omezený počet).
Plzeň: Hruška - Řezník, Pernica, Kaša, Havel - Janošek, Bucha (90. Brabec) - Ba Loua (81. Kayamba), Šulc (75. Káčer), Mosquera (90. Hybš) - Chorý. Trenér: Bílek.
Sofia: Busatto - Turicov, Mattheij, Antov, Mazikou - Geferson, Youga, Carey - Jomov, Caicedo, Wildshut (75. Charles). Trenér: Mladenov.

Reklama

Související témata: