Hlavní obsah

Bohemians přišli o licenci, druhou ligu nedohrají

PRAHA

Fotbalisté Bohemians Praha přišli o profesionální licenci a na základě norem tím končí jejich účast v druhé lize. Výsledky Pražanů v podzimní části budou anulovány a klub se stal prvním sestupujícím. K tomu, aby mohli Bohemians v příštím ročníku hrát ČFL, však musejí zaplatit třímiliónovou pokutu za nedokončení letošního ročníku. Rozhodla o tom licenční komise.

Foto: internet

DEFAULT TITLE

Článek

Licenční manažer fotbalového svazu Stanislav Rýznar po jednání licenční komise také potvrdil, že Hradec Králové podmínky pro udržení licence na poslední chvíli splnil. "Dnes jsem dostal potvrzení, že klub po dohodě s vedením města uhradil, případně se domluvil na uhrazení dlužných mezd s fotbalisty i ostatními zaměstnanci," řekl Rýznar.

Pro Bohemians znamená verdikt definitivní rozuzlení ekonomických problémů, které klub provázejí již několik let. Ve Vršovicích se vystřídalo postupně několik majitelů, za jejichž působení dluhy narostly do takových rozměrů, že je klub už nebyl schopen splácet. Jen fotbalovým subjektům dluží "klokani" 17 miliónů korun, na 30 miliónů jsou odhadovány další závazky. I proto byl na klub uvalen konkurz.

Správce konkurzní podstaty Vladimír Huml se dnes na poslední chvíli ještě pokusil rozhodnutí fotbalových orgánů oddálit o tři dny s vysvětlením, že stále jedná s potenciálním investorem. Svazoví funkcionáři mu ale další čas neposkytli.

Mohou se odvolat k arbitráži

Rýznar prohlásil, že času na splnění podmínek bylo dost. "Krátce po druhé hodině jsme obdrželi fax, v němž nás pan Huml žádal o odklad. Ale pokud by existoval někdo silný, určitě by za poslední dva měsíce do klubu vstoupil. Všechno má svůj čas, my dnes museli říct rozhodné slovo," uvedl funkcionář. Podle něj se na rozhodnutí usneslo jednomyslně všech pět členů komise.

Pokud klub nezaplatí třímiliónovou pokutu, mohl by se na podzim přihlásit pouze do nejnižší pražské soutěže, tedy třetí třídy. "Je to krajní rozhodnutí, ale i to nese fotbalový život. Výsledky budou anulovány, jaro se bude dohrávat pouze v patnácti účastnících," uvedl svazový ředitel pro profesionální fotbal Ivo Lubas.

Rozhodnutí je pravomocné, ovšem v Dolíčku ještě mohou doufat, že jim vyjde případné odvolání k arbitrážní komisi fotbalového svazu. K tomu by muselo dojít do čtvrtka 3. března, protože o den později druhá liga startuje. "Času příliš není, druhá liga začíná o víkendu. Vylučuji, že by se klub mohl vrátit někdy později v průběhu soutěže," oznámil Lubas.

Bohemians zároveň přišli o ochranu nad hráči pod profesionální smlouvou. "Pokud budou chtít, mohou odejít do jiných klubů jako amatéři, případně požádat o jarní hostování i mimo přestupní termín," uvedl Lubas.

Kauce propadla

Dnešním rozhodnutím klubu propadla třísettisícová kauce, kterou musel složit pro podobné účely před zahájením druhé ligy. "Klub je v konkurzu a podle zákona ty peníze budou použity na uhrazení dluhů, které jsou jeho součástí," řekl Lubas.

Fotbalisty ani trenéra Vladimíra Hrušku dnešní verdikt už nepřekvapil. "Všechno k tomu přece směřovalo, navíc ani sportovně není Bohemka na druhou ligu připravena. Už měsíc trénujeme pouze v šesti lidech, déle to nebylo udržitelné," prohlásil Hruška, který jen litoval, že svazové orgány nemohly rozhodnout dříve. "Dnes už jsou soutěže před startem a já i hráči těžko budeme hledat něco jiného," povzdychl si poslední kouč slavného klubu.

Zbytek hráčů se s děním smířil, někteří už myslí i na jinou než hráčskou kariéru. "Do poslední chvíle jsem sice věřil v zázrak, ale ten nepřišel. Ve fotbale bych sice ještě rád pokračoval přímo na trávníku, ale myslím současně už i na další práci. Byl jsem přijat ke studiu trenérské profilicence a tomu se hodlám věnovat," řekl pro neoficiální webové stránky klubu jednatřicetiletý obránce Martin Třasák.

Reklama