Hlavní obsah

Anglický národní tým povede po MS McClaren

LONDÝN

Steven McClaren se po letošním mistrovství světa stane novým trenérem anglické fotbalové reprezentace. Pětačtyřicetiletý kouč, který vede finalistu Poháru UEFA Middlesbrough, se u národního týmu stane nástupcem Švéda Svena-Görana Erikssona, jemuž dělal pět let asistenta. Ve čtvrtek to oznámila anglická Fotbalová asociace.

Foto: www.wsoccer.com

Anglickou reprezentaci povede po MS 2006 nový trenér.

Článek

Eriksson měl v Anglii smlouvu až do roku 2008, ale předčasně ji ukončil. Udělal to po lednovém zveřejnění svých slov v listu The News of the World, podle kterých prý někteří trenéři při sjednávání přestupů berou peníze bokem.

McClaren trénuje Middlesbrough od roku 2001, předloni s ním vybojoval Ligový pohár a letos budou jeho svěřenci usilovat o historický zisk evropské trofeje. Předtím dva a půl roku pracoval jako asistent Alexe Fergusona na lavičce slavného Manchesteru United. Jeho čtyřletá smlouva u reprezentace začne platit 1. srpna, první přípravný zápas ho čeká o patnáct dnů později v Manchesteru proti řeckým mistrům Evropy.

Práci u národního týmu označil McClaren za největší poctu, jaké se trenérovi může dostat, a sám sebe za nejpyšnějšího muže Anglie. "Zažil jsem s fotbalem hodně velkých chvil, ale tohle je ta největší," řekl na tiskové konferenci v londýnském sídle asociace.

Pro funkcionáře byl až druhou volbou

Nový trenér věří, že v létě převezme špičkový tým. "Je to mužstvo schopné vyhrát velký turnaj, už letošní šampionát by mohl dopadnout velmi dobře," řekl McClaren. "Máme několik vynikajících hráčů, ještě mladých a přitom už dostatečně zkušených, jejichž výkonnost poroste až k dalšímu mistrovství světa," dodal.

Svého nástupce ocenil i odcházející Eriksson. "Je extrémně dobrý. Vždycky byl perfektní," prohlásil švédský odborník, první cizinec na lavičce anglické reprezentace. McClaren mu poklonu hned vrátil. "Moc jsem se od něj za těch pět let naučil," řekl.

Pro funkcionáře byl přitom domácí trenér podle médií až druhou volbou. Na McClarena totiž údajně došlo až poté, co nabídku minulý týden odmítl Brazilec Luiz Felipe Scolari. "Já to tak neberu. Asociace prostě vybrala mne a já tu teď sedím jako trenér anglického týmu," řekl McClaren. Výkonný ředitel FA Brian Barwick navíc trval na tom, že Scolariho angličtí funkcionáři vůbec neoslovili a McClaren dostal nabídku jako první.

Mezi kandidáty na uvolněný post patřili také Sam Allardyce z Boltonu, Alan Curbishley z Charltonu a Martin O'Neill, který loni trénoval Celtic Glasgow.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články