Hlavní obsah

ČMFS rozpustil komise rozhodčích a delegátů

BRNO

Českomoravský fotbalový svaz v pátek přikročil ke změnám v komisích rozhodčích a delegátů. Výkonný výbor na svém zasedání v Brně obě komise rozpustil a místo nich vytvořil novou společnou komisi, jejímž předsedou byl jmenován bývalý reprezentant a někdejší místopředseda svazu Luďek Macela.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Komise rozhodčích a delegátů bude fungovat opět pod jedním vedením. (ilustrační foto)

Článek

Předseda nově vytvořené komise by měl oznámit její složení v nejbližších dnech. Výkonný výbor zároveň rozpustil dosavadní listinu prvoligových rozhodčích. Novou už rovněž sestaví Macelova komise.

Macela býval jedním z nejvlivnějších mužů v českém fotbale a nejbližším spolupracovníkem Františka Chvalovského. Ze svazových funkcí však v roce 2001 odešel poté, co byl Chvalovský obviněn z mnohamilionových podvodů a odvolán z funkce předsedy.

Rozhodčí pak dostal na starost místopředseda Milan Brabec, v jehož éře propukla korupční aféra. Sám Brabec byl za podíl na ní zbaven funkce. Rozhodčí však byli dál terčem velké kritiky, ať už komisi vedl Jaroslav Melichar nebo Václav Krondl. Komise delegátů se osamostatnila, v posledním období ji vedl Jan Ševčík, ale i k její práci zaznívaly často výhrady.

Budou se sudí opět losovat?

Místopředseda ČMFS Vlastimil Košťál při nedávném setkání s premiérem Jiřím Paroubkem slíbil výrazné změny v obou kritizovaných komisích. Výkonný výbor je dnes realizoval. Komise po pěti letech znovu spojil do jedné a do jejich čela jmenoval Macelu.

Staronový předseda spojil svou hráčskou kariéru především s pražskou Duklou. V roce 1980 si přivezl z Moskvy zlatou olympijskou medaili. V současné době je ředitelem tréninkového centra pražské Sparty na Strahově.

V době, kdy Macela šéfoval ligovým rozhodčím, bylo zvykem, že se sudí na jednotlivé zápasy losovali. To, že svaz od této praxe později upustil, umožnilo klubovým funkcionářům, aby si vybírali rozhodčí ochotné "spolupracovat".

Místopředseda svazu Jaroslav Vacek prohlásil, že se uvažuje o možnosti návratu k losování sudích i o angažování zahraničních rozhodčích na některé zápasy. "V tom ale bude mít volnou ruku pan Macela a jeho komise," dodal Vacek.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články