Hlavní obsah

FIFA zrušila po přijetí zákona suspendaci řeckých klubů

ATÉNY

Světová federace FIFA ve středu zrušila své týden staré opatření, jímž dočasně suspendovala řecké fotbalové kluby ze všech mezinárodních soutěží. FIFA tak reagovala na fakt, že řecká vláda v úterý přijala dodatek zákona, který dává fotbalovému svazu více pravomocí a naopak odebírá státu možnost zasahovat do řízení svazu.

Foto: ČTK

Aténský Nikolaos Liberopulos (vpravo) padá po souboji s Ricardem Carvalhem z FC Porto.

Článek

FIFA vyřadila 3. července řecké kluby, jejich hráče i funkcionáře a také rozhodčí ze všech mezinárodních soutěží kvůli vměšování vlády, konkrétně ministerstva sportu, do chodu svazu. To však nový zákon napravuje. "Dodatek článku 29, odstavce 12 zákona o profesionálním sportu je výsledkem dohody mezi ministerstvem sportu a řeckým fotbalovým svazem," uvedl na internetové stránce HFF jeho prezident Vassilis Gagatsis.

Ministr sportu Jorgos Orfanos poté o přijetí zákona informoval FIFA, kterou již dříve s návrhem zákona seznámil. "Nyní řecký svaz splňuje pravidla FIFA a UEFA, a proto FIFA vyřazení svazu z mezinárodních soutěží ruší," uvedli představitelé světového fotbalu v tiskovém prohlášení.

Řekové tak odvrátili hrozbu, že se jejich kluby nebudou moci zúčastnit pohárových soutěží. Jako první se přestaví tým Larissa v sobotu v Poháru Intertoto.

Reklama

Související témata: