Hlavní obsah

Zidana čeká slyšení před disciplinární komisí FIFA

CURYCH

Francouzský fotbalista Zinédine Zidane předstoupí ve čtvrtek před disciplinární komisi FIFA, která se bude zabývat jeho vyloučením ve finále mistrovství světa. Reprezentační kapitán, jenž po šampionátu ukončil kariéru, by měl předložit svou verzi incidentu, po němž hlavou udeřil do hrudníku italského obránce Marka Materazziho.

Článek

Pětičlenný tribunál bude vedle trestu pro čtyřiatřicetiletého Zidana zvažovat i případný postih pro Materazziho, který už dříve přiznal, že soupeře slovně vyprovokoval. Francouz pak v televizním rozhovoru uvedl, že Ital opakovaně hrubě urazil jeho matku a sestru, Materazzi to ale popírá.

Obránce Interu Milán byl původně předvolán rovněž na čtvrteční slyšení, před disciplinární komisi ale předstoupil už minulý pátek, aby nyní nemusel přerušovat dovolenou. Pro list Gazzetta dello Sport uvedl, že Zidanovi řekl "jednu z těch urážek, které jsou na fotbalových hřištích běžné".

Forma potrestání není jasná

FIFA zatím oficiálně nezveřejnila, z jakých konkrétních přestupků jsou oba hráči obviněni a jaké tresty jim tedy hrozí. Podle disciplinárního kodexu dostane hráč, který úmyslně někoho fyzicky napadne nebo zraní, trest nejméně na čtyři zápasy a pokutu minimálně pět tisíc švýcarských franků. Mírnější provinění, při němž nedojde ke zranění napadeného, je trestáno dvěma zápasy a stejnou pokutou.

V případě Zidana, trojnásobného nejlepšího fotbalisty světa, však bude jakýkoliv postih spíše symbolický, vzhledem k jeho majetku i tomu, že už ukončil fotbalovou kariéru. Mistra světa Materazziho by mohl případný distanc připravit o start v úvodu evropské kvalifikace.

Disciplinární komise může teoreticky také doporučit, aby byl Zidanovi odebrán Zlatý míč pro nejlepšího hráče mistrovství světa. Mluvčí FIFA však dnes řekl, že to je nepravděpodobné vzhledem k tomu, že cenu udělují akreditovaní novináři a ne FIFA

Reklama

  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen