Hlavní obsah

Šilhavého mrzí, že nemohl se soupeři vyběhnout jako Brückner. Kouč Anglie je sympaťák

Praha

Druhou divizi Ligy národů po svém nástupu do funkce zachránil. Teď před trenérem fotbalové reprezentace stojí výzva mnohem větší. Kvalifikace mistrovství Evropy, na němž národní tým po rozdělení federace ještě ani jednou nechyběl. „Chceme postoupit. Nechceme dlouhou sérii účastí pokazit. Chceme být na EURO znovu,“ ujišťuje Jaroslav Šilhavý. Los v Dublinu mu do skupiny určil za soupeře Anglii, Bulharsko, Černou Horou a Kosovo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaroslav Šilhavý na lavičce národního týmu.

Článek

Býval jste asistentem Karla Brücknera, který po losu vždy perlil na následné termínové schůzce. Býval na ni dokonale připraven a měl v rukávu spoustu variant. Nemrzí vás, že vy jste o strategické vyjednávání ochuzen, když program zápasů určil počítač?

Je to škoda. Karel vždycky přijel a potutelně se usmíval, jak to se soupeři provedl... (úsměv) Tady byl program daný.

Favoritem skupiny je samozřejmě nejvýše nasazená Anglie. Berete ji?

Když jsme ji dostali, můj dojem byl pozitivní. Seděli jsme vedle sebe s předsedou asociace Martinem Malíkem. A když nemohli rozbalit náš lísteček, řekli jsme si oba najednou: A jsme tam! Takže jsme vlastně Anglii uhádli předem. Mají novou generaci, paradoxně se začala prosazovat u nás, na šampionátu do 21 let v roce 2015. Byl tady i jejich trenér Southgate. Mají spoustu hvězd, ale jako první mě napadne Kane. Jednoznačně.

Hned po losu jste s Garethem Southgatem mluvil. Jak na vás kouč Albionu působí?

Nesmírně pokorně. Jeví se mi sympaticky, skromně. Když jsme byli na konferenci po mistrovství světa, seděli jsme na workshopu vedle sebe. Respektuje nás, že jsme silný tým. Samozřejmě nevím, nakolik jde o profesionální slušnost.

Jenže v Anglii los vítají, skupinu hodnotí jako lehkou.

Já jim samozřejmě rozumím. Anglie je velmoc, mají dobrý, silný tým. Bude na ně tlak, aby jednoznačně postoupili z prvního místa.

Zbytek skupiny však působí vcelku vyrovnaně. Může být výhodou, že by se ostatní podle papírových předpokladů měli vzájemně obírat o body?

Budeme koukat na sebe. Když budeme vyhrávat, nemusíme se ohlížet na jiné. Anglie je favorit a věřím, že my budeme hrát o druhé místo. Roli bude hrát hodně věcí, třeba zdravotní stav hráčů.

Jak se vám jeví další soupeři?

Bulharsko a pak Černá Hora a Kosovo, dvě země z bývalé Jugoslávie. Všichni víme, co dokážou. Hráči odtamtud jsou po celém světě. Velmi dobří, horkokrevní, plní emocí. Umí s balonem, chtějí hrát fotbal. Zápasy v jejich domácím prostředí nebudou nic jednoduchého. Ale jestliže chceme postoupit, musíme se s tím vyrovnat.

Máte nějaké zkušenosti s balkánským fotbalem?

Vzpomínám si, že jsme hráli pohár v Makedonii. Hodně bouřlivé prostředí, lítaly kameny... Není tam jednoduché hrát, ale věřím, že dnes už si UEFA pořádek pohlídá a že se vše odehraje jen na hřišti. Musíme být všichni odolní.

Reklama

Související témata: