Hlavní obsah

Fotbalový velechrám Wembley hlídá kapitán šampionů Moore

Londýn

Nejslavnější okamžik v historii fotbalového velechrámu Wembley. Píše se rok 1966 a kapitán anglické reprezentace Bobby Moore přebírá Zlatou Niké, trofej pro fotbalové mistry světa. Nikdy před tím ani potom kolébka fotbalu takovou slávu nezažila. A nejslavnější anglický kapitán má před stadionem sochu v nadživotní velikosti, která tu slavnou chvíli připomíná...

Foto: Karel Felt (Londýn), Právo

Nad hlavním vchodem stadionu ve Wembley se tyčí socha kapitána mistrů světa 1966 Bobbyho Moorea.

Článek

Když byl v dubnu roku 1923 otevřen stadión ve Wembley, stály v uctivé vzdálenosti od něj nízké anglické domky, takže vévodil širokému okolí této části Londýna. Později byl několikrát přestavěn a upravován, ale jeho dvě charakteristické věžičky přežily všechny změny. Tu poslední z let 2000, kdy se tu hrálo naposledy, až 2007, kdy byl stadion znovu otevřen, už nikoliv. K nelibosti konzervativních Angličanů.

Gigant za miliardu liber

Na stejném místě vyrostl supermoderní kolos s kapacitou 90 000 sedadel, nad jehož tribunami se klene největší oblouk na světě na sportovních stáncích, 133 m vysoko nad hrací plochou a 315 m dlouhý. Ten je viditelný z daleka, ale sám fotbalový velechrám, Mekka země, která dala světu nejpopulárnější hru, už mizí za výškovými budovami, které kolem rostou doslova jako houby po dešti. Na drahých pozemcích se staví domy s luxusními byty, obchodní centra a hotely. Wembley bude hostit obě semifinále i finále mistrovství Evropy 2020. Reprezentace „Tří lvů", které má anglická Fotbalová asociace ve znaku, tu nechce chybět.

Trénink české fotbalové reprezentace ve Wembley

Karel Felt (Londýn), <a href="http://www.pravo.cz">Právo</a>

Staré Wembley mělo původní kapacitu 127 000 diváků, s přibývajícími sedadly a přísnějšími bezpečnostními opatřeními se neustále snižovala. Angličané tenhle stánek, který byl i hlavním sportovištěm první poválečné olympiády v roce1948, zbožňují. Vyhráli tu v roce 1966 finále mistrovství světa, což připomíná socha tehdejšího kapitána Bobbyho Moorea v nadživotní velikosti. Desetkrát se tu hrála finále evropských pohárů, v roce 1996 na čestné tribuně starého Wembley přebírali stříbrné medaile čeští poražení finalisté fotbalového ME. Hrával tu Arsenal a momentálně je Wembley dočasným domovem Tottenhamu, ovšem stálým sídlem anglické reprezentace.

Poklona Čecha i Pelého

Už více než devadesátkrát tu zvedali kapitáni vítězných mužstev nad hlavou nejstarší sportovní trofej planety - FA Cup. Jaké to je vědí i čeští fotbalisté Petr Čech a Tomáš Rosický. „Je to magický stadion s neskutečnou atmosférou, který má jedinečné charisma. Snem každého fotbalisty je si tady zahrát a vyhrát. Když vstoupíte na jeho plochu poprvé, naskakuje vám husí kůže," řekl o Wembley gólman Petr Čech. „Wembley je katedrála fotbalu. Je to hlavní město fotbalu a také je jeho srdcem," prohlásil před lety brazilský fotbalový génius Pelé.

Foto: Karel Felt (Londýn), Právo

Ve fan shopu letí dresy hvězd současné anglické reprezentace.

Ve Wembley vrcholily i ragbyové šampionáty, další z typických anglických sportů se na jeho ploše hraje rovněž pravidelně. Zpívaly tady největší hvězdy pop music, včetně Beatles, Eltona Johna, Pink Floyd, Rolling Stones a The Queen. Film Bohemian Rhapsody vrcholí právě ve Wembley.

Nejvíc toalet na planetě

Slavný stadion má i svoje muzeum. K vidění jsou kopie trofejí, o které se tu hrálo, dobové plakáty, dresy a spousta dalších artefaktů. Nejen muzeum, ale i jeho chodby zdobí fotografie slavných hráčů, velkých zápasů ve fotbale i ragby, stejně jako fotografie zpěváků, a dokonce Nelsona Mandely, který tu vystoupil jako jihoafrický prezident. Na konci prohlídkové cesty je pak fan shop se suvenýry anglické fotbalové reprezentace.

Foto: Karel Felt (Londýn), Právo

Svůj pomník mají ve Wembley i ragbisté.

V roce 1923 stála výstavba stadiónu 750 000 liber, ten současný přišel na 1,2 miliardy liber. Wembley drží i spoustu rekordů. Základy tvoří 4000 pilotů, jeho obvod měří jeden kilometr a je tady i rekordní koncentrace 2618 toalet, což je více než na kterémkoliv jiném místě na světě. V útrobách stadionu je uloženo 56 km elektrických kabelů. Rekordní fotbalová návštěva přišla na zápas Cardiff City - Portsmouth v květnu 2008, kdy se v hledišti sešlo 89 874 diváků. Při koncertu zpěvačky Adele zaplnilo ochozy i plochu v červnu 2017 dokonce 98 000 diváků.

Foto: Karel Felt (Londýn), Právo

Mezi vyhledávané suvenýry patří i kopie slavného FA Cupu.

Jak skončí kvalifikační duel českých fotbalistů v Anglii?
Vysokým vítězstvím české reprezentace
4,4 %
Těsným vítězstvím české reprezentace
13,3 %
Remízou
21,4 %
Těsným vítězstvím anglické reprezentace
34,3 %
Vysokým vítězstvím anglické reprezentace
26,6 %
Celkem hlasovalo 5170 čtenářů.

Reklama

Související témata: