Hlavní obsah

Britská policie chtěla přeložit zápas Česka s Anglií. Bojí se ostudy v Praze

Londýn/Praha

Blížící se kvalifikační bitva budí obavy. Britská policie kvůli obavám z násilností hostujících fanoušků usilovala o přeložení pátečního zápasu českých fotbalistů s Anglií v pražském Edenu. UEFA však utkání kvalifikace o postup na mistrovství Evropy odložit odmítla. Informovala o tom britská média.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Angličan Harry Kane se raduje z gólu proti Kosovu.

Článek

O přeložení zápasu požádal zástupce policejního náčelníka Mark Roberts, který má na starosti bezpečnost na fotbale, kvůli obavám, aby se neopakovaly scény z loňské přípravy v Amsterodamu s Nizozemskem. Pro Anglii šlo o zatím poslední zápas v pátek večer a tehdy bylo kvůli řádění v ulicích zadrženo přes sto anglických fanoušků.

Na stadion v Edenu sice bude mít lístky jen 3731 hostujících fanoušků, podle odhadů se však bude v Praze pohybovat zhruba dvojnásobek anglických příznivců. Česká metropole je navíc pro řadu britských turistů lákavá díky levnému alkoholu a bujarému nočnímu životu.

"Není to šťastné rozhodnutí"

"Napsal jsem UEFA, aby výkop naplánovaný na páteční večer zvážila. My jsme to nemohli nijak ovlivnit, zejména když jde o zápas venku," citoval Robertse deník The Guardian. "Myslím, že je to nešťastné rozhodnutí. Je lepší kritické situaci předejít než se ji snažit za běhu kontrolovat a pak toho litovat," dodal.

Angličtí fanoušci navíc řádili i během červnového závěrečného turnaje Ligy národů v Portugalsku a při semifinále s Nizozemskem i finále s domácím týmem proti nim museli zakročit policejní těžkooděnci. "Portugalská policie asi došla na hranici trpělivosti," uvedl Roberts.

Britská policie ve spolupráci s Fotbalovou asociací přišla s akcí "Nahlaš idiota" a pro příznivce připravila e-mailové adresy a telefonní linky, kde mohou problémové fanoušky nahlásit. "Za ty, kteří několik dní chlastají a dělají potíže, to vždycky odnesou ti slušní. Protože místní policie pak podle toho s nimi jedná," prohlásil Roberts.

VYJÁDŘENÍ FAČR:
"Co se týče otázky přeložení termínu, tak ten je od losu kvalifikační skupiny daný a je plně v kompetenci UEFA.
Přípravám na zápas přikládáme maximální důležitost, a to se týká i s tím spojených bezpečnostních opatření. Máme nastavený interní systém komunikace s českou i anglickou policií, podle kterého stanovujeme počty pořadatelů a další opatření. Děláme maximum pro to, aby na stadionu žádné nepřístojnosti nevznikly.
Na zápas se chystá velké množství anglických fanoušků. Soupeř má navýšenou kvótu pro své příznivce, tak jako ji recipročně měla česká reprezentace v březnu v Londýně. Zároveň toto opatření souvisí i s bezpečnostními otázkami, to znamená, že jsme docílili toho, aby angličtí fanoušci seděli pohromadě, a nebyli roztroušení po celém stadionu. Anglická strana má k dispozici 3800 lístků.
Veškeré informace pro fanoušky, kteří v pátek půjdou do fanzóny před stadionem nebo přímo na zápas, například ohledně dopravy, zveřejníme včas v průběhu týdne. Ale už nyní na fanoušky apelujeme, aby dorazili s dostatečným časovým předstihem.“

Reklama

Související témata: