Hlavní obsah

Madonna mia! Squadra azzurra zezelená... Staromódní legendy se bouří

Řím

Modrá je dobrá, platilo v Itálii vždycky. Proto se také fotbalové reprezentaci podle jejích azurově modrých dresů přezdívá Azzurri. Zastánci tradice teď jsou v šoku. Italové v sobotním duelu kvalifikace mistrovství Evropy proti Řecku v Římě představí nové zelené dresy, které by měly v budoucnu nahradit tradiční modré trikoty! Někteří internacionálové se už vyslovili rázně proti, raději zůstanou staromódní.

Foto: Sport.cz

Nový zelený dres pro reprezentaci Itálie budí emoce.

Článek
Fotogalerie

Šokující změna. V případě Itálie určitě. Vedení svazu bere převlékaní do zelené jako symbol nástupu generace mladých hráčů.

Reprezentace nastoupila v zelených dresech zatím jen jednou v historii. Před 65 lety, když 5. prosince 1954 také v Římě porazila Argentinu 2:0. Od té doby Italové dlouhá desetiletí ctili převážně azurovou barvu, která se také stala symbolem italského fotbalu ve světě.

Občas si v zelených dresech zahrály mládežnické výběry Itálie. Pro „zelenáče" měly představovat motivaci, aby si jednou zahráli v modrém tričku reprezentačního áčka.

Zelená činí modrou ještě jasnější...

„Zelená symbolizuje usilovnou práci, s níž se snažíme postupovat při výchově mladých hráčů. Příkladem je i národní mužstvo trenéra Manciniho. Chceme tak oslavit renesanci italského fotbalu na hřišti i mimo něj. Symbolem, který nenahrazuje modrou barvu, ale činí ji ještě jasnější," hájí novinku Gabriele Gravina, prezident Italské fotbalové federace.

Italové už v sobotu mohou slavit postup na šampionát, momentálně však spíš vedou spor o dresy.

Foto: Sport.cz

Nový zelený dres pro reprezentaci Itálie vyvolal spory.

Řadě osobností v čele s trenérem národního týmu Robertem Mancinim se zelené trikoty nelíbí.

„Asi jsem staromódní, ale víc se mi líbí bílé nebo modré dresy," kroutí hlavou Mancini.

Přidává se k němu také legendární Dino Zoff. „Jsem starý a tahle změna se mi nelíbí," kritizuje někdejší trenér a brankář italské reprezentace, se kterou v roce 1968 vyhrál mistrovství Evropy a v roce 1982 i světový šampionát.

Reklama

Související témata: