Hlavní obsah

Angličani pijou v Praze! Prej rowdies... Jen si dají dvě pivka před spaním a zazpívají si

Praha

Kontinentální část Evropy je na pozoru. Probíhá velký výjezd ostrovních fandů, značná část už jich dorazila do Prahy, kde dnes fotbalisté Anglie změří síly s Českem a můžou případně slavit jistotu postupu na ME 2020. Zatím nejsou zprávy, že by nastaly nějaké problémy. Ale vyloučit je nelze. Utkání je pečlivě monitorováno už kvůli tomu, že páteční večer je podle zástupců britské policie nejproblematičtějším dnem pro venkovní zápasy Albionu.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Angličtí fanoušci v Praze před kvalifikačním zápasem s Českou republikou.

Článek
Fotogalerie

Před zápasem s ohledem na možné potíže dokonce směřovala žádost britské policie směrem k UEFA, aby se hrálo kdykoli jindy, jen ne v pátek večer.

V minulosti to býval ožehavý termín... Například vloni při přípravě proti Nizozemsku zadržela v Amsterdamu policie přes 100 anglických fanoušků.

V jedné z pražských hospod se včera hlasitě uspokojili tím, že Skotsko utrpělo debakl 0:4 v Rusku. „Skotsko dostává nakládačku, všude kam přijede," halekali.

Ale dosud nejsou hlášeny žádné větší potíže. „Prej rowdies... Jen parta kluků, co si dá před spaním dvě piva a zazpívá si," komentuje dokonce jeden z českých fandů smířlivě (či s nadsázkou?) příjezd protějšků z Anglie.

Výjezd z britských ostrovů se uskutečnil v několikerém provedení. Severní Irové se ukázali v Nizozemsku. Walesané na Slovensku a zmínění Skotové v Rusku.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Fanoušci Severního Irska v Rotterdamu při utkání s Nizozemci.

Problémy tam při včerejších zápasech nenastaly. A jak to bude v české metropoli. Ta je vzhůru nohama kvůli souběhu událostí, které přitahují pozornosti zástupců. Uctění památky Karla Gotta, festival světla, demonstrace ekologických aktivistů...

Do toho možný příjezd fotbalových radikálů. Především v Anglii panují obavy z možných násilností v Praze.

Britská média píší, že za běžnou opileckou scénu na pražské ulici hrozí fandům pokuta ve výši 200 liber (cca. 5680 korun). Též nabádají příznivce,  ať zachovají respekt v situaci, kdy ´odešel nejslavnější zpěvák země´.

V Praze jsou přítomni i britští policejní důstojníci.

V den utkání se už lístky neprodávají na internetu, lze ale očekávat, že by se k anglickým fandům mohly dostat. Příznivců Albionu má být v hledišti v Edenu ke čtyřem tisícům. V ulicích a restauracích se jich mohou pohybovat další stovky. Utkání začne ve 20:45, vysílá ČT Sport, online přináší Sport.cz.

Reklama