Hlavní obsah

Češi jako limetky, jak se vám líbí? Venkovní dresy jsou inspirované svobodou a lípou

Praha
Aktualizováno

Překvapivé řešení. Česká fotbalová reprezentace představila v Praze novou sadu venkovních dresů. Jsou žlutozelené, podle výrobce oficiálně limetkové, a hráči je poprvé obléknou v nedělním kvalifikačním duelu v Bulharsku. Firma Puma přiznává, že jde o odvážné až revoluční řešení. Barva je inspirovaná lípou, českým národním stromem, a svobodou. Dá se předpokládat, že se strhne podobná vzrušená diskuse, jako když dresy měnila hokejová reprezentace.

Nové venkovní dresy fotbalové reprezentace. Proč mají netradiční barvu? Video: Sport.cz, FAČR

 
Článek
Fotogalerie

Muchomůrka zelená, prudce jedovatá... Tak a podobně komentují fanoušci na sociálních sítích novou sadu reprezentačních dresů. Prakticky ihned po jejich zveřejnění se strhla velká slovní přestřelka.

„Je to změna, něco nového, co přitáhne pozornost. O to nám taky šlo. Není ambice sto procent spokojených fanoušků, ale o úroveň diskuse, přitažení pozornosti," netají Martin Malík, předseda FAČR.

Inspirace lípou. Fotbalová reprezentace má nové venkovní dresy v netradiční barvě

FAČR

„Trošku mě překvapilo, když jsem viděl barvu nových dresů poprvé," netají trenér Jaroslav Šilhavý. „Když se v nich bude vyhrávat, spokojení budou všichni. Věřím, že hráči se v nich budou cítit příjemně, což je hlavní. A že nám přinesou štěstí," dodává kouč smířlivě.

Už i Italové zezelenali

Stejný výrobce šokoval již nedávno, kdy do zelené oblékl reprezentaci Itálie.

„U domácích dresů se držíme tradice, ale u variant pro zápasy venku jsme se vydali novým směrem, více experimentujeme. Stejně jako například Italové s novými zelenými dresy a Švýcaři s růžovými," vysvětluje Jan Sochor, generální ředitel firmy Puma pro východní Evropu.

Foto: Sport.cz

Také nový zelený dres pro reprezentaci Itálie budí emoce.

Hlavním cílem značky podle něj však stále zůstává zachování odkazu k dané zemi. „U českých dresů je tímto odkazem lipový list. Je příznačné, že právě dresy inspirované lípou, která nám připomíná národní svobodu, budou poprvé hráči oblékat právě v den výročí 30 let od sametové revoluce," poukazuje Sochor na duel v Bulharsku, který se odehraje v neděli 17. listopadu.

Líbí se vám nové venkovní dresy české reprezentace?
ano
21,8 %
ne
78,2 %
Celkem hlasovalo 7072 čtenářů.

Reklama

Související témata: