Hlavní obsah

Mistrovství Evropy? Zatím je jisté, že do Petrohradu a Kodaně se čeští fotbalisté nepodívají

Praha

Dobře udělal, že nad losem závěrečného turnaje evropského šampionátu nepřemýšlel. Natož aby trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý dopředu studoval plusy a minusy jednotlivých destinací, kde se bude příští rok hrát, a zabýval se soupeři, na které může jeho tým narazit. „Říkali jsme si, že pojedeme kamkoli, hlavně abychom na šampionát jeli. Natož abychom si dopředu vybírali soupeře,“ přiznává kouč národního týmu, že všechno ponechává na losu, který proběhne příští sobotu 30. listopadu v Bukurešti.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mužstvo české fotbalové reprezentace před utkáním s Kosovem, v němž rozhodlo o postupu na EURO 2020.

Článek

Dobře dělá, protože los závěrečného turnaje, přidělování destinací a soupeřů je tentokrát natolik komplikovaný a podmíněný spoustou dalších premis, že v poslední listopadový den sice v Rumunsku bude turnaj rozlosován, ale je dost dobře možné, že koncem března příštího roku se bude mnohé měnit a losovat znovu.

To proto, že teprve 31. března 2020 bude jasno o posledních čtyř účastnících evropského šampionátu, kteří postoupí z play off Ligy národů. A v závěrečném kvartetu, jež doplní dvacet dosud známých finalistů, mohou být týmy, na které je třeba pamatovat a podmínky spojené s jejich účastí ex post splnit.

Pokud si z play off proklestilo cestu Maďarsko, musí figurovat samozřejmě ve skupině F, která se bude odehrávat v Mnichově a Budapešti. Totéž platí o Rumunsku, protože skupinu C hostí Amsterdam a Bukurešť, stejně jako o Skotsku, neboť zápasy skupiny D jsou přiděleny do Londýna a Glasgowa. A nejasno bude i o účastnících skupiny E... Ta se hraje v Bilbau a Dublin, takže kdyby v play off Ligy národů uspělo Irsko, mělo by na ni také přednostní právo.

Rozdělení do výkonnostních košů:
1. koš: Belgie, Itálie, Anglie, Německo, Španělsko, Ukrajina
2. koš: Francie, Polsko, Chorvatsko, Švýcarsko, Nizozemsko, Rusko
3. koš: Portugalsko, Turecko, Dánsko, Rakousko, Švédsko, ČR
4. koš: Wales, Finsko, 4 vítězové play off Ligy národů

To ovšem nejsou jediné podmínky, které mohou dodatečně změnit původně rozlosované skupiny. UEFA totiž respektuje i politické aspekty, takže je dopředu jasné, že kdyby z play off postoupilo Kosovo, nedoplní jako čtvrtý účastník skupinu, která se bude hrát v Petrohradu a Kodani. Narazilo by totiž na Rusko, které existenci Kosova neuznává.

Stejně tak se nemůže stát, aby do této skupiny byla z prvního výkonnostního koše nasazena Ukrajina, protože tomu brání politické vztahy mezi Ruskem a Ukrajinou. Proto je víceméně jisté, že s Dánskem a Ruskem bude ve skupině zbývající reprezentace z prvního koše, jímž je Belgie. V Bukurešti při losu tudíž půjde o to, kdo doplní počet účastníků na čtyři ze čtvrtého koše.

Česká reprezentace to v žádném případě být nemůže, takže destinaci v Petrohradu a Kodani může trenér Šilhavý i manažer Sionko předem škrtnout a Ruskem, Dánskem a Belgií se nemusí zabývat.

Čtvrtým týmem, který se v této skupině ocitne, pochopitelně také ne. Může to být Wales nebo Finsko, dvě mužstva, jež vzešla z kvalifikace a jsou jistými účastníky čtvrtého koše, může to být ovšem i některý tým, jenž zvládne play off Ligy národů.

Základní skupiny ME:
Skupina A (Řím, Baku): Itálie
Skupina B (Petrohrad, Kodaň): Belgie, Rusko, Dánsko
Skupina C (Amsterdam, Bukurešť): Nizozemsko
Skupina D (Londýn, Glasgow): Anglie
Skupina E (Bilbao, Dublin): Španělsko
Skupina F (Mnichov, Budapešť): Německo

Play off je rozděleno do čtyř úrovní, přičemž z každé z nich postoupí do finálového turnaje jeden tým. Ještě než bude před pátečním losování v Lausanne stanovena konečná podoba kvalifikačního pavouka, musí UEFA ovšem rozhodnout, která tři mužstva ze čtyř z úrovně A v ní zůstanou společně s Islandem a které z nich poputuje do úrovně C. V ní jsou jistými účastníky Skotsko, Norsko a Srbsko.

Rozhodovat se přitom bude mezi čtyřlístkem Bulharsko, Izrael, Maďarsko a Rumunsko.

Play off Ligy národů:
A: Island a tři týmy ze čtveřice Bulharsko/Izrael/Maďarsko/Rumunsko
B: Bosna a Hercegovina, Slovensko, Irsko, Severní Irsko
C: Skotsko, Norsko, Srbsko a jeden tým ze čtveřice Bulharsko/Izrael/Maďarsko/Rumunsko
D: Gruzie, Severní Makedonie, Kosovo, Bělorusko

V každé úrovni se bude o postupujícím rozhodovat nejprve v jednom semifinálovém střetnutí hraném 26. března 2020 na hřišti země, která na tom byla v Lize národů lépe.

Zatím je tedy jisté, že v úrovni B se v semifinále střetne Bosna a Hercegovina doma se Severním Irskem a Slovensko přivítá Irsko. V úrovni D pak Gruzie nastoupí proti Bělorusku a Severní Makedonie bude hrát na svém hřišti s Kosovem.

Vítězové se pak střetnou ve finálovém duelu 31. března 2020. Totéž platí samozřejmě o úrovni A a C.

Všichni čtyři vítězové finálových zápasů play off pak doplní dvacet známých dosud známých účastníku EURO 2020 na čtyřiadvacet.

Bude-li zapotřebí změnit rozlosování celého turnaje, k němuž dojde 30. listopadu tohoto roku v Bukurešti, bude tomu 1. dubna 2020.

Takže vlastně až na apríla příštího roku bude nejspíš s definitivní platností známo, jakou konečnou podobu bude mít každé z devíti základní skupin finálového turnaje EURO 2020.

Reklama

Související témata: