Hlavní obsah

Černý scénář v chmurné době. UEFA může „vypnout“ veškerý fotbal na několik měsíců, zní z Anglie

Praha
Aktualizováno

Stav nouze omezuje běžný život, natož sport. Britský list The Independent dokonce spekuluje, že Evropská fotbalová federace (UEFA) zastaví veškeré fotbalové dění na kontinentu až do září. Jisté je, že na úterý svolala videokonferenci, které se má zúčastnit všech 55 členských asociací. Jednat se bude o osudu EURO 2020, evropských pohárů a dalších soutěží. Opatření mohou být nejspíš mnohem radikálnější, než se ještě před pár dny zdálo...

Foto: Sport.cz

Prezident FIFA Infantino během exhibice ukazuje červenou šéfovi UEFA Čeferinovi. Tasí ji teď UEFA všem fotbalovým soutěžím v Evropě...?

Článek

Fotbal svádí boj s časem. S ohledem na pandemii se většinou ligové soutěže v jednotlivých zemích přerušují až do konce pauzy, která byla na konec března rezervována pro reprezentační akce. Play off Ligy národů mělo mimo jiné dodat poslední čtyři účastníky evropského šampionátu.

Jenže termínová listina se povážlivě hroutí.

Nejmenovaný zdroj pro The Independent uvedl, že „je směšné myslet si, že se tehdy (myšleno 4. dubna) bude hrát".

Aktuální vývoj pandemie naznačuje, že vynucená fotbalová pauza může trvat mnohem déle.

Odklady? Může být ještě hůř

Zatím se očekávalo, že výsledkem úterního jednání bude odložení EURO 2020 o jeden rok, pozastavení Ligy mistrů a Evropské ligy a návrh zcela zastavit fotbalové dění na celém kontinentu.

UEFA podle dostupných zpráv zvažuje, že převezme iniciativu a zavede jednotný program pro všechny země a soutěže. Vše však bude záviset na závěrech plánované konference. Velkou roli může například sehrát i rozhodnutí, zda letošní sezonu Ligy mistrů pouze odloží, nebo zcela zruší.

Jak píše The Independent, UEFA se dokonce připravuje i na nejhorší možný scénář. Není prý vyloučeno, že fotbal zcela „vypne" až do září.

Reklama

Související témata: