Hlavní obsah

Dohraje se? Fotbal bude na ideální variantu všude čekat do poslední možné chvíle, avizuje Fousek

Bedlivě sleduje neblahý vývoj posledních týdnů a přemítá, jak a zda vůbec bude možné s ohledem na pandemii koronaviru dokončit sezonu. Čech Petr Fousek dohlíží na řecký fotbal, v zemi pod Akropolí již dva roky funguje jako expert UEFA a FIFA a minulý týden se tak zúčastnil i videokonference UEFA. „Bohužel se nacházíme v mimořádné situaci a je otázka, co boj na ochranu zdraví a životů reálně umožní v oblasti nejen fotbalu a sportu, ale zejména ekonomiky a osobních svobod,“ poukazuje zkušený funkcionář v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Costas Baltas, Reuters

Fotbalisté Olympiakosu slaví gól v utkání Evropské ligy proti Wolverhamptonu, jež se ještě stačilo odehrát před prázdným hledištěm.

Článek

Byl jste účastníkem klíčové videokonference UEFA. Jak konkrétně probíhala, jak bylo možné zasáhnout do diskuse?

Videokonference jsem se zúčastnil společně s předsedou a generálním sekretářem Řeckého fotbalového svazu. Byla od UEFA dobře technicky i obsahově připravena, řídil ji předseda Čeferin. Tématem byla pochopitelně současná situace, a hlavně ten nejpodstatnější návrh odložit EURO o rok, s efektem vytvořit termínový prostor v závěru letošní sezony pro dohrání národních lig a evropských pohárů. Podporu vyslovili zástupci některých silných svazů i několik členů výkonného výboru UEFA, ale jinak se k tomu přehnaně nediskutovalo. Návrh byl totiž dobře předjednán s ECA, EPFL i FIFPro a bylo zjevné, že má podporu všech 55 členských svazů, takže ho výkonný výbor UEFA mohl hned po videokonferenci obratem schválit. Druhým tématem byly dopady do termínových listin, některé úpravy v dalších reprezentačních kategoriích a avizovaná snaha dohrát Ligu mistrů a Evropskou ligu, k čemuž byla vytvořena pracovní skupina ze zástupců UEFA, lig i klubů.

Považoval jste odložení EURO 2020 o rok jako jedinou průchodnou variantu, nebo bylo posunutí na letošní prosinec reálnou alternativou?

Prakticky ano. Poté, co UEFA předjednala s FIFA odklad Mistrovství světa klubů z června 2021 na jiný termín a CONMEBOL odložil Copa América z letoška také na příští rok, prosinec se stal mrtvou variantou a nikdo ho ani nenavrhoval.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Fousek již druhý rok dohlíží na řecký fotbal.

V českém fotbale se skloňuje magické datum 9. května, kdy by se mělo začít nejpozději hrát, aby bylo možné sezonu dokončit. Lze toto datum zevšeobecnit na celou Evropu?

Určitě ne. Situace a přijatá opatření v každé zemi se vyvíjí jinak, každá liga má navíc svůj formát, různý počet klubů i zbývajících neodehraných zápasů, takže takzvané „rozhodné datum" má každá země jiné.

UEFA dala pokyn, aby se vzhledem k příští pohárové sezoně dohrály domácí ligové soutěže ideálně do konce června. Je to reálné?

Dohrání v kompletním formátu je z pohledu fotbalu ideální varianta, na kterou bude fotbal všude čekat do poslední možné chvíle. Bohužel se nacházíme v mimořádné situaci a je otázka, co boj na ochranu zdraví a životů reálně umožní v oblasti nejen fotbalu a sportu, ale zejména ekonomiky a osobních svobod. Věřme, že návrat k normálu bude co nejrychlejší, a to v zájmu všech.

Objevují se různé varianty, jak aspoň ve zkráceném režimu dohrát Ligu mistrů a Evropskou ligu. Myslíte, že je reálné třeba Final Four?

Nechci suplovat odborníky z pracovní skupiny UEFA a už vůbec spekulovat o dohrání či formátu, vždyť Liga mistrů nevstoupila ještě ani do čtvrtfinále. Bude totiž záležet na situaci v klubech, ale především v jednotlivých zemích, a to včetně cestování.

Foto: Costas Baltas, Reuters

Fotbalisté Olympiakosu a Wolverhamptonu nastupují k duelu na liduprázdném stadionu...

Česká jednadvacítka měla koncem března hrát důležitý zápas právě v Řecku, také kvalifikace všech juniorských a mládežnických kategorií jsou ovšem zastaveny. Co s nimi?

Na zápas jednadvacítek na Krétě jsem se pochopitelně původně chystal... Náhradní termíny ještě nejsou určeny, UEFA je posoudí podle vývoje situace v koordinaci s konkrétními fotbalovými svazy.

Řecká liga stačila odehrát 26 kol. Kolik jich ještě zbývá a jaké varianty jsou nachystané?

Řecká liga má 14 týmů, takže 26 kol je přesně základní část. Zbývá odehrát nadstavbu, což je nejlepších 6 klubů o titul a evropské poháry dvoukolově každý s každým, už je i rozlosovaná. Osm zbývajících klubů bude hrát o záchranu. Z rozhodnutí vlády ale mají všechny sporty zakázáno trénovat, zatím s výjimkou reprezentantů připravujících se na OH v Tokiu, dokud MOV nesáhne k posunu. Čeká se tedy na dosud neznámé datum možnosti začít znovu trénovat. K tomu je třeba připočítat ještě dva týdny na trénink, než by šlo odehrát první zápas. Liga proto interně pracuje s několika variantami, čeká se i na rozhodnutí UEFA ohledně Evropské ligy, protože Olympiakos je v rozehraném osmifinále. Vše je ale odvislé od vývoje v Řecku a přijatých omezení, která se stále zpřísňují.

Jaký je stav Eveangelose Marinakise, majitele Olympiakosu? Oznámil, že se nakazil koronavirem a Arsenal po vzájemném duelu v EL musel do izolace.

Šel hned disciplinovaně do karantény a celé mužstvo se nechalo testovat s negativním výsledkem.

Reklama

Související témata: